“Tinerii să voteze de la 16 ani!”

Liderii Uniunii Naţionale pentru Progresul României susţin coborârea pragului de vot la 16 ani. Aceştia sunt de părere că tinerii pot fi motorul societăţii, dacă sunt încurajaţi să ia iniţiativa.

Dezbaterile pe Constituţie au adus în discuţie modificarea vârstei de exercitare a dreptului de vot. În contextul în care mijloacele moderne de comunicare îi fac pe tineri să fie poate cea mai informată categorie socială, liderii UNPR susţin şi coborârea pragului de vârstă penru dreptul de a fi ales. „În trecut, este adevărat, înțelepciunea şi experiența o căpătai cu trecerea anilor pentru că nu existau mijloace de informare suficientă si atunci cel mai înțelept dintr-un sat era bătrînul satului, iar cei tineri, evident ca erau mai necopți la minte pentru că nu aveau experiență. De cînd cu performanțele de comunicare, cei mai tari sînt cei tineri iar bătrînul satului a devenit ramolitul satului. De aceea, avînd în vedere dezvoltarea noii generații, atît fizic cît şi intelectual, consider ca această coborîre a vîrstei de vot de la 16 ani este așteptată cu interes de tineret”, e declarat Eugen Nicolicea, deputat UNPR.

Preşedintele UNPR Caraş-Severin, deputatul Ion Tabugan vede şi elcu ochi buni iniţiativa care îi scoate în faţă pe tineri. „Amendamentul lui Nicolicea a creat foarte multe reacţii pozitive în rîndul tinerilor. În dreptul românesc, tinerii pot munci de la 16 ani. Aduc un aport societăţii noastre, atunci este corect să poţi să ai şi drepturi. Personal, susţin şi am încredere în şansele de adoptare ale acesteia. Mă uit numai la noi, avem extrem de mulţi tineri, foarte maturi, în organizaţia de tineret a partidului. Şi colegii din Parlament privesc cu preocupare această propunere. Este percepută foarte pozitiv. Este o temă foarte importantă, cred că are o şansă această initiaţivă“, a declarat acesta la conferinţa de la sfârşitul săptămânii trecute de la Băile Herculane.

Potrivit secretaruuil de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, introducerea dreptului de vot de la 16 ani ar putea fi făcuta doar după o amplă dezbatere naţională.