Universitatea Politehnică din Timișoara este prima din țară care face parte din grupurile care susțin Carta Diversității, inițiativă care promovează diversitatea, incluziunea și egalitatea de șanse la locul de muncă.
Înființată în anul 1920, la scurt timp după unirea teritoriilor românești, Școala Politehnică din Timișoara, așa cum a fost numită la început, a constituit răspunsul pentru una dintre cerințele formulate de societatea românească a vremii și anume formarea de ingineri. Universitatea Politehnica Timișoara este astăzi una dintre școlile românești cu tradiție, recunoscută în plan național și internațional, atât prin activitatea generațiilor de cadre didactice, cât și prin activitatea de excepție a unor academicieni prestigioși.
„Universitatea Politehnica Timișoara reprezintă de un secol un pol al inovației pentru vestul țării și continuă să ducă mai departe această tradiție. Fiind o universitate tehnică, are la bază dezvoltarea tehnologiei pentru progresul societății, iar în ceea ce privește tehnologia, aceasta nu face diferențe de gen, rasă, cultură, religie, etnie, naționalitate, personalitate sau orice alte trăsături care conferă unicitate fiecăruia dintre noi. Tot în acest fel, pentru Universitatea Politehnica Timișoara valorizarea și recunoașterea potențialului fiecărei persoane în parte este și va rămâne o prioritate. Suntem în egală măsură mândri și bucuroși să fim prima universitate din România care semnează Carta Diversității și avem convingerea că astfel de inițiative vor duce la dezvoltarea unei societăți mai echitabile și mai favorabile incluziunii. Astfel, ne aliniem și ducem mai departe spiritul Timișoarei, acela de toleranță în diversitate. Timișoara a fost și continuă să fie un spațiu multicultural, al incluziunii, unde diversitatea a fost întotdeauna sprijinită și celebrată, sub toate formele ei. Credem cu tărie că viitorul omenirii se bazează pe diversitate și de aceea, încurajăm și alte universități să se alinieze acestor valori fundamentale, care stau la baza unei lumi incluzive și sigure pentru noi toți”, a declarat conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
În spiritul tradiției, misiunea Universității Politehnica Timișoara constă în satisfacerea cerințelor de competență ale mediului societal, prin asigurarea formării profesionale superioare, de nivel universitar și postuniversitar. Purtătoare de valori fundamentale, misiunea reflectă, totodată, preocuparea pentru viitorul societății, prin trasarea direcțiilor de dezvoltare a acesteia în plan local, regional, național, internațional.
Carta Diversității din România este o inițiativă care propune semnatarilor săi o platformă colaborativă de acțiune, dezbatere și schimb de bune practici în jurul managementului diversității. Carta Diversității reunește la aceeași masă 144 de semnatari, acoperind aproximativ 190.000 de angajați care și-au asumat public principiile Cartei.