Universitatea Politehnica lansează o platformă de stocare de date masive în domeniul cercetării

Politehnica Timișoara a lansat un proiect numit „CloudPUTing – Platformă Cloud de înaltă performanță la Universitatea Politehnica Timișoara” care vine să sprijine proiectele de cercetare și activitățile didactice în ceea ce privește colectarea datelor.

Scopul principal al proiectului este să crească capacitatea de cercetare şi inovare la UPT. Baza de date va fi conectată la rețelele naționale și internaţionale de infrastructură cloud de cercetare și va colecta, stoca, analiza și proiecta datele produse în domeniul cercetării din regiunea de vest a României.

De noua structură vor beneficia toate cadrele didactice, cercetătorii și doctoranzii din UPT, partenerii de cercetare publici și privați, elevii și studenții axați pe domeniul cercetării și absolvenții sau studenții UPT cu spirit antreprenorial.

leader board 728 x 90 px

Pentru acest proiect UPT a amenajat o încăpere de 80 mp în incinta universității, cu servere și echipament tehnic necesar unui spațiu tip dataroom. Proiectul a necesitat o investiție de peste 4.000.000 de lei și este manageriat de rectorul UPT, Florin Drăgan, implementat de Marius Marcu, arhitectul soluției cloud, și întreținut de Mihai Micea, managerul de implementare tehnică.

„În ceea ce privește valorificarea proiectului, sunt vizate proiecte ale companiilor ce doresc să testeze anumite tehnici de învățare specifice pe datele de care dispun, dezvoltarea de cursuri practice de pregătire și perfecționare pe domeniul infrastructurilor cloud și al dezvoltării aplicațiilor pentru cloud, precum și integrarea într-un sistem național de tip cloud computing, de înaltă performanță, având ca principale noduri, centrele universitare majore din Romania. Scopul principal al proiectului este de creștere a capacităţii de cercetare şi inovare ale UPT, în vederea ridicării nivelului de competitivitate şi vizibilitate ştiinţifică al instituţiei pe plan național și internațional și îmbunătățirii capacităţii de transfer tehnologic pentru rezultatele de cercetare, prin crearea unui nod cloud bazat pe tehnologii deschise.”, transmit cei de la Universitatea Politehnica din Timișoara.