Universitatea de Vest va demara un proiect ambițios, pentru o nouă infrastructură în folosul studenților din domeniile artistice. Concret, până în 2023, clădirea Facultății de Arte și Design de pe Strada Oituz va fi extinsă, iar Facultatea de Muzică și Teatru va avea în aceeași locație o clădire nou-nouță.
Proiectul are un cost total de 4.075.993,74 de euro și este realizate cu ajutorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, prin Programul Operațional 2014-2020. Finanțarea nerambursabilă este în valoare de 3.941.093,26. Pentru Facultatea de Arte și Design, clădirea existentă în apropierea Pieței Unirii va fi extinsă, în regim de demisol și parter. Tot în zonă, pe terenul viran dintre clădirea de acum pentru cei de la Arte și Sala de Sport a UVT se va face și Facultatea de Muzică și Teatru, o clădire construită de la zero cu demisol, parter, mezanin și etaj, cu spații expoziționale și de creație, ateliere și laboratoare, săli de curs, sală multimedia și inclusiv cabine de machiaj.
UVT estimează că de proiect se vor bucura peste 1.000 de studenți. Rectorul Marilen Pirtea nu exclude ca o parte a Facultății de Muzică și Teatru să își desfășoare în continuare activitatea și în Primăria veche din Piața Libertății. „Aceste proiecte nu aduc doar o îmbunătățire a universității și patrimoniului acesteia în creștere, ci Timișoarei în general, mai ales că unul dintre ele este strâns legat de zona culturală, în perspectiva anului 2021 și ce va urma după acest an. Extinderea campusului din zona Oituz cu Facultatea de Arte și Design și Facultatea de Muzică și Teatru va polariza zona într-o zonă culturală a Timișoarei. Facultatea de Muzică este în creștere, sper să fie neîncăpător spațiul din zona Oituz și să rămânem și în clădirea cealaltă”, a precizat rectorul Marilen Pirtea.
Renovări și la Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie și la Școala doctorală
UVT a reușit, prin proiectele sale, să absoarbă finanțări de 7,9 milioane de euro din cei 8,4 disponibili pe Axa 10 pentru universități. Cel referitor la campusul din zona Oituz este unul dintr-o serie de trei proiecte. „Ne pregătim să semnăm primul contract pe care universitatea îl are pentru finanțarea unui proiect mai amplu. Eu îl văd mai mult decât construirea unor edificii, este și o regenerare urbană. Zona Oituz este într-o reașezare din punct de vedere al dezvoltării urbane. Universitatea, împreună cu alte edificii, joacă cel mai important rol și cred că va deschide zona ca și dezvoltare”, a precizat directorul ADR Vest, Sorin Maxim.
Rectorul Marilen Pirtea a precizat că următoarele proiecte vor fi reabilitarea clădirii Facultății de Chimie, Biologie și Geografie de pe Strada Pestalozzi, un fost orfelinat pe timpul Imperiului Austro-ungar și fost spital în vremea Primului Război Mondial. De asemenea, alt proiect va fi reabilitatea clădirii de pe Strada Paris, unde funcționează Școala doctorală. „După ce semnăm contractul, în două săptămâni avem autorizația de construcție și putem face licitația”, a precizat rectorul.
De asemenea, anul acesta vor continua lucrările la două proiecte importante ale UVT. Este vorba de căminul de studenți ce se ridică în Complexul Studențesc, în spatele sediului BRD, bazinul de înot din campusul de la Oituz și un nou cămin, pe Strada Renașterii, în spatele ștrandului UMT.