Universitatea de Vest Timișoara obține statutul de membră a Colegiului European de Securitate și Apărare al UE

Ca urmare a proiectelor strategice derulate și a orientării structurale către dezvoltarea culturii de securitate în mediul academic, Universitatea de Vest Timișoara obține statutul de membră a Colegiului European de Securitate și Apărare al UE, în cadrul căruia va participa, prin componente educaționale, la dezvoltarea resurselor umane din UE.

Preocuparea comunității academice din UVT, dedicată formării unei culturi de securitate moderne, care a cunoscut de-a lungul ultimilor ani mai multe forme, inclusiv prin dezvoltarea programului masteral de Studii de Securitate Globală, a condus la acreditarea universității noastre ca furnizor de programe educaționale de formare în studii de securitate, destinate specialiștilor UE. Contribuția UVT la activitățile Colegiului European de Securitate și Apărare al UE devine o componentă cu importanță deosebită pentru implicarea noastră în susținerea intereselor publice ale României, în dezvoltarea prezenței românești în corul familiei națiunilor europene unite”, remarcă rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

În linia preocupărilor susținute de a promova și cultiva un sistem educativ relevant pentru consolidarea democrației și a statului de drept, Universitatea de Vest din Timișoara obține astfel statutul de membră cu drepturi depline a rețelei de instituții educaționale reunite sub egida Colegiului European de Securitate si Apărare (European Security and Defence College – ESDC) al Uniunii Europene (UE). Din aceasta postură, UVT va organiza și va derula, sub egida ESDC, cursuri specializate de pregătire pentru personalul angajat în misiunile de apărare si securitate ale UE. Pentru anul universitar 2020-2021 se află in pregătire cursul Diplomacy for CSDP Missions.

Colegiului European de Securitate si Apărare (ESDC) a fost înființat în 2005, cu scopul  de a oferi programe educaționale la nivel strategic pentru politica europeană de securitate și apărare, concretizată în Politica Comună de Securitate și Apărare europeană (Common Security and Defence Policy – PSDC). Statele membre UE participă prin efort voluntar la această structură de pregătire a specialiștilor europeni în securitate și apărare, din care fac parte funcționari publici, diplomați, ofițeri de poliție și personal militar din statele membre ale UE și instituțiile UE implicate în PSDC.

Țările partenere și alte organizații internaționale sunt, de asemenea, invitate să participe la unele cursuri ESDC, care a devenit un furnizor cheie de formare strategică în acest domeniu. Colegiul European de Securitate si Apărare este o instituție de rețea, din care fac parte mai multe universități naționale, academii, colegii și institute, instituții de cercetare și cercetare civile și militare cu reputație din Europa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/