Buna colaborare cu mass-media ar trebui să fie un obiectiv pentru orice instituție, mai ales pentru Universitatea de Vest din Timișoara, care formează viitori jurnaliști, la specializarea din cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa, iar „apogeul” a fost faptul că reporterului Express de Banat i s-a atras atenția să nu mai scrie pe laptop în timpul unei… conferințe de presă!
UVT a semnat recent un parteneriat de colaborare transfrontalieră cu autoritățile locale din orașul sârbesc Kikinda. Universitatea a trimis o invitație de presă mass-mediei locale, care a participat în număr redus la eveniment. Menționăm că la orice proiect pe fonduri europene, instituțiile sunt obligate să aibă și prezență mass-media, fiind alocate inclusiv fonduri pentru capitolul promovare, bani care, de cele mai multe ori, nu ajung la instituțiile de presă. Jurnaliștii sunt buni de bifat, însă dacă folosesc tehnologiile prezentului, precum laptopurile, deranjează urechile profesorilor! Un astfel de lucru s-a întâmplat și la această conferință, când reporterul Express de Banat a fost admonestat de două persoane: „Vă rugăm să nu mai tastați, pentru că se aude!”, a fost prima remarcă. Ulterior, cel care filma pentru UVT TV a venit tot cu o cerință similară, deși li s-a explicat clar că presa din anul 2019 folosește laptopuri!
Unui alt coleg i s-a spus doar „vorbește cu Diana”, când a întrebat dacă există vreun comunicat de presă cu mai multe detalii despre eveniment.
Presa, tratată tot mai deficitar la evenimentele universității umaniste
Din păcate, nu putem să nu semnalăm că în continuare cei de la Universitatea de Vest pun jurnaliștii în situații foarte neplăcute. Este absolut regretabil că o instituție de învățământ superior care se pretinde una cu prestanță, care pregătește și viitori jurnaliști, nu înțelege că jurnalism online se face, în secolul 21, folosind un laptop!
Un alt moment destul de neplăcut s-a petrecut în primăvara acestui an, când Ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, a venit la UVT. Noble le-a vorbit studenților în cadrul conferințelor „Ambasadori la UVT”. După mai multe momente în care Noble a avut cuvântul, a urmat o discuție liberă între oficial și tinerii din sală. Jurnaliștilor li s-a transmis că pot scrie ce se discută, fără să precizeze când se face însă o anumită afirmație în cadrul discuțiilor libere. Un aspect nesemnalat în invitația de presă și mai mult decât insolit!
De asemenea, când Simona Halep a primit titlul de Doctor Honoris Causa la UVT, organizarea din sală a lăsat de dorit. Deși existau locuri rezervate, inclusiv pentru elevi (după cum stătea scris pe scaune), presa a fost uitată și n-a avut locuri! Culmea, Universitatea nu a uitat în prealabil să transmită instituțiilor media invitații la eveniment… Nici Simona Halep nu s-a lăsat mai prejos. O televiziune națională a dorit să filmeze un scurt promo cu sportiva. S-a lovit însă de un refuz deloc politicos, chiar ironic…