Universitatea de Vest din Timișoara îi acordă lui Cristian Măcelaru titlul de Doctor Honoris Causa

cristian macelaru

Cristian Măcelaru, directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței, considerat a fi „al doilea Celibidache”, intră pe lista numelor de elită care primesc titlul de Doctor Honoris Causa, înmânat de UVT.

Pentru că „La UVT, Cultura este Capitală!”, spune rectorul Marilen Pirtea, universitatea îi vrea alături pe cei mai însemnați artiști de talie mondială, originari din Timișoara.

Trebuie să le arătăm acestor artiști cu cotă internațională recunoștința noastră și să îi punem în valoare pentru că astfel Timișoara va străluci în anul 2023, când orașul nostru va trebui să ofere o agendă culturală remarcabilă pentru români și europeni, deopotrivă. Cristian Măcelaru este unul dintre cei mai importanți violoniști și dirijori, iar realizările sale admirabile trebuie recunoscute și apreciate, motiv pentru care UVT îi înmânează acest însemnat titlu, de Doctor Honoris Causa. Le adresăm autorităților locale și județene, Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș îndemnul de a completa seria de inițiative culturale prin care UVT îi onorează pe marii artiști internaționali timișoreni, onorând, la rândul lor, și alte personalități ale scenelor internaționale care sunt din Timișoara, viitori ambasadori și promotori ai instituțiilor și comunității din Timișoara în lume, pentru pregătirea calendarului cultural TM2023.”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Cristian Măcelaru s-a născut la Timișoara, în urmă cu 40 de ani. A emigrat în SUA când avea 17 ani. A fost cel mai tânăr prim-violonist al Orchestrei Simfonice din Miami, câștigând premiul Grammy pentru albumul Wynton Marsalis: Violin Concerto.

Cristian Măcelaru este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Köln, WDR Sinfonieorchester, care i-a prelungit recent contractul până în 2025. În același timp, el a colaborat cu orchestrele simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu Bayerischen Rundfunk Symphonie-Orchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Gewandhaus Orchester Leipzig, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra și multe altele.

Titlul de Doctor Honoris Causa este modalitatea prin care Universitatea de Vest din Timișoara recunoaște public meritele și contribuțiile științifice, artistice ori sportive, dar și cele publice în plan internațional, care duc la creșterea prestigiului României în lume.

tmc 640