Uniunea Europeană, în calea Imperiului Roman?! Descoperirile arheologice de la Băile Herculane nu pot fi puse în valoare până în 2020!

Deși la Băile Herculane au fost descoperite, în urmă cu aproape 3 ani, 4 bazine de apă termală de pe vremea când Imperiul Roman a cucerit Dacia, lucrarea de punere în valoare și de includere în circuitul turistic încă nu se poate finaliza. Din motive ce ţin de norme europene!

Potrivit directorului Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, dr. Adrian Ardeț, cele 4 bazine sunt singurele bazine termale cunoscute astăzi în zonă de pe timpul romanilor.

„Noi le-am cercetat, dar datorită faptului că aceste bazine au fost descoperite în principala arteră de circulație care face legătura între Centrul Vechi și zona de Nord a stațiunii, am fost nevoiți să săpăm doar pe o jumătate din drum, apoi să le acoperim pentru conservare, în ideea că vom continua lucrările pe trotuarul aflat în zona Hotelului Traian. Acel hotel este o proprietate privată, iar lucrările de reabilitare stagnează pentru că trotuarul este plin de schelele montate de către proprietar. Singura noastră șansă ca să continuăm cercetările este să întindem lucrările pe zona pietonală, unde pot fi conservate cu sticlă aceste vestigii care amintesc de bazinele aflate în aer liber la Herculane în antichitate”, spune directorul muzeului, dr. Adrian Ardeț.

CITEŞTE ŞI: Băi termale de acum 2.000 de ani descoperite în timpul săpăturilor de apă-canal!

Primarul stațiunii Băile Herculane a menționat că proiectul de asfaltare a străzii principale nu s-a putut întrerupe pentru că se pierdea finanțarea europeană, astfel că până în 2020 nu se mai poate face nici o săpătură pe acea zonă, conform normelor europene.

„Acum, pe orice fond european trebuie să ai o perioadă de 5 ani pentru a păstra situația actuală din proiect, după care se pot face modificări. Noi nu putem emite avize pentru orice lucrare de spargere în zonă, indiferent că este strada sau trotuarul aferent, până când nu vom depăși perioada de 5 ani, ceea ce înseamnă 2020. Tot atunci am putea să emitem avizul și pentru lucrările de introducere a rețelelor de apă și canal în baza proiectului cu Aquacaraș”, ne-a precizat primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău.