Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara, implicată în coordonarea transportului bolnavilor de Covid-19 în Ungaria

Colectivul din Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara va supraveghea transportul pacienților diagnosticați cu COVID-19 în Ungaria, la Szeged. Este vorba despre bolnavi din județele Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, dar și din București.

Ungaria sprijină România în pandemia de COVID-19. Cele peste 1.676 de locuri, alocate pacienților care dezvoltă forme severe de COVID-19, sunt ocupate, iar presiunea pe sistemul de sănătate crește de la o zi la alta. Astfel, una dintre cele două unități de primiri urgențe, implicate în transferul bolnavilor în Ungaria, este cea de la Spitalul Județean din Timișoara, iar un medic se află deja la Szeged.

„Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, având în vedere experiența sa în lupta cu coronavirusul, a fost desemnată de comandantul acțiunii, doctorul Raed Arafat ca fiind una dintre cele două unități de primiri urgențe din țară care vor supraveghea transportul pacienților români în Ungaria. Este vorba despre transportul pacienților din Timișoara, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin și chiar București către centrul Szeged. Acolo există 10 locuri pe terapie intensivă și 50 de locuri pentru terapia pre-critică. Evaluările au loc pentru pacienții care sunt în unitățile de primiri urgențe pentru a scădea presiunea și a găsi un loc acestor pacienți. Nu se vor transfera din câte știm, până la ora aceasta, pacienți de pe secțiile de terapie intensivă din țară, ci pacienți care așteaptă un loc la terapie intensivă din unitățile de primiri urgențe din țară. Ei vor fi transferați în special pe cale terestră cu autospeciale de terapie intensivă până la Szeged. Avem deja din cadrul UPU-Județean un medic care este deja la Szeged”, a explicat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean din Timișoara.

Ministerul Sănătății a anunțat că au început deja transferurile. Este vorba despre 10 pacienți. Opt dintre aceștia au fost internați în UPU din unități sanitare din București și doi din Timișoara, aflați în stare stabilă, care sunt transportabili și care necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie și terapie intensivă.

Din cei 10 bolnavi, cinci vor rămâne în centrul universitar Szeged, iar ceilalți cinci, în centrul universitar Debrecen.

„Procedura este următoarea. Se efectuează evaluări medicale în UPU. În baza încadrării în boală, pe baza unui test pozitiv și pe baza încadrării ATI, non-ATI, sunt propuși pacienți pentru transfer dacă este desigur și familia de acord. Atunci actele sunt transmise la Szeged pentru verificare și are loc transferul”, a mai explicat Raul Pătrașcu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/