Politicieni, reprezentanți ai instituțiilor publice, copii, părinți bunici – cu toții au fost prezenți astăzi la Monumentul Eroilor din Parcul Central (Boșneag) pentru a sărbători mai bine de un secol de la Marea Unire (1918).
Spre deosebire de alți ani, când cei adunați în Parcul Central pentru a-și reitera adevărata origine erau nevoiți să facă față gradelor cu minus, astăzi, soarele, ce-i drept cu dinți, a fost de partea celor înarmați cu steagul Țării Mamă-n mână, fiecare așteptând cu nerăbdare începerea paradei militare.
Odată cu intonarea Imnului României, cei prezenți la eveniment (profesori, istorici, politicieni, oameni în uniforma statului etc) au uitat, pentru moment, de lucrurile care îi dezbină, fiecare concentrându-și întreaga atenție către acțiunile pregătite pentru sărbătorirea a 101 ani de la Unirea Transilvaniei cu România – una dintre cele mai importante pagini ale istoriei și unității naționale românești.
Slujba în amintirea celor care s-au sacrificat pentru ca România să devină un întreg a fost oficiată de către părintele protopop Bogoliub Martinovici, precum și de preotul Gheorghiță Băloi, slujitor în cadrul bisericii ortodoxe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, părinții amintind, la finalul acesteia, importanța unității ca singura modalitate de eliminare a pierzaniei.
De asemenea, profesorul Andrei Nistoran, profesor de istorie, a vorbit în fața celor prezenți despre momentele cheie care au condus spre deznodământul favorabil țării noastre, în 1918, acesta reiterând importanța rolurilor jucate de preoți (preotul Constantin Băleanu de la Moldova Nouă) și dascăli în vederea materializării visului unei țări unite.
Prezent la eveniment, viceprimarul Adrian Moiseș a ținut să le ureze tuturor un călduros „La mulți ani!”, moment urmat de ceremonia depunerii coroanelor, după care toți cei prezenți aici și nu numai au fost invitați să ia parte la tradiționala masă de fasole cu ciolan.