Mirosul înțepător al suferinței, al crimelor macabre și al sângelui nevinovat vărsat în lagărele de concentrare de la Auschwitz și Birkenau plutește în aer chiar și după 75 de ani.
Minutele s-au transformat în ore, orele în ani, iar anii într-o dureroasă amintire pentru cei care au făcut cunoștință cu infernul la el acasă. Numerele tatuate pe brațele prizonierilor și cele două cuvinte – Auschwitz și Birkenau – au fost și sunt mărturia vie a unor atrocități de nedescris pentru care cei nevinovați au plătit… cu dezumanizare și, în final, cu viața.
Evrei, romi, homosexuali și deținuți politici – cu toții au trecut prin mâna și mintea îndoctrinată a naziștilor. Ghidați de o sete cruntă de moarte, au răpit fără milă viețile a milioane de oameni. Și asta doar pentru un țel, o psihoză propagată la nivel mondial.
Data de 2 august, recunoscută oficial ca ziua în care sute de mii de romi au fost exterminați, este acum comemorată de alte sute de mii de oameni din întreaga lume. În cadrul amplului proiect „Dikh He Na Bister”, ajuns în acest an la cea de-a 9-a ediție, tineri romi din 26 de țări ale lumii sunt puși față în față cu trecutul.
Workshopurile și seminarele, precedate de vizitele în cele două lagăre de concentrare, conturează rețeta perfectă de care tinerii au nevoie pentru a înțelege, a rezona și a transmite informația urmașilor lor. „Ce s-a întâmplat aici nu trebuie uitat niciodată. Fiecare dintre noi este responsabil să păstreze vie amintirea celor care au luptat până la ultima suflare pentru fiecare zi de viață.” au spus coordonatorii grupurilor de vizită din lagăre.
Asociația Nevo Parudimos continuă programele educaționale prin care informații legate de Holocaustul Romilor sunt diseminate în rândul tinerilor. Din toamna acestui an va fi implementat un program de educație bazată pe metodologia nonformală în 10 școli din Reșița. „Este vorba despre un proiect care are loc în 10 școli din 10 țări europene. Practic, am creat o metodologie prin care să le predăm elevilor informații despre Holocaustul Romilor specifică atât pentru o oră de clasă, cât și pentru o sesiune completă de trei ore. Această poate fi folosită în sistemul de învățământ sau de către ONG-uri. Metodologia se găsește și în manualul Mirrors realizat în cadrul unui parteneriat cu Consiliul Europei.”, a declarat Daniel Grebeldinger, manager de proiect al Asociației Nevo Parudimos din Reșița.
Ce nu te omoară te întărește!
Uneori avem impresia că dacă citim sau ascultăm povești le știm pe toate. 31 iulie 2019 a demonstrat contrariul. Emoția, lacrimile și întreaga paletă de trăiri pe care un om le poate resimți atunci când se află într-un loc al ororilor este greu de expus în cuvinte. Pe chipurile sutelor de vizitatori s-au citit emoția, frica și surprinderea în fața necunoscutului, iar totul a culminat cu lacrimi greu de stăpânit. Camerele de gazare, locul execuțiilor, zona pentru experimente, tonele de păr uman, miile de pantofi, hainele copiilor și pozele celor ce aveau să moară au stârnit reacții greu de înțeles pentru cei care doar și-au imaginat ce înseamnă Auschwitz.
Și totuși ce nu te omoară te întărește. Spre surprinderea tuturor, primul ghid turistic din aceste lagăre a fost chiar unul dintre deținuți. La doar doi ani de la eliberare acesta a avut tăria și curajul de a se întoarce și de a le spune tuturor ce a trăit, ce a simțit, ce l-a durut.
După 75 de ani ecoul durerii încă se aude în lagărele devenite muzeu. În pădurea de lângă Birkenau, acolo unde au fost executate alte sute de persoane, totul e sinistru. Un loc năpustit de energie negativă, unde nici păsările nu cântă și în care, dacă te oprești pentru o clipă, strigătele de durere și de disperare ale copiilor și ale părinților îți răsună în suflet și în minte.
CITEȘTE ȘI:Amintiri ale groazei din lagărele naziste. O lecție de viață pentru tineri din toată lumea
Reporterii Angela Novăcescu și Alina Dragomir, aflați și ei în Polonia, vă vor ține la curent cu noi informații și în următoarele zile. Rămâneți pe Express de Banat pentru a afla alte povești din lagărele groazei. Detalii puteți găsi și la următoarele adrese:
https://web.facebook.com/DikhHeNaBister
https://www.facebook.com/events
https://www.instagram.com/Dikh_He_Na_Bister
https://www.youtube.com/channel/UCmMUmNyE3BtkU8J0Fs6s7OA
http://www.ternype.eu