Fostul de acum ministru al Educației, Valentin Popa, a semnat în ultima zi a lunii august Ordinul privind acordarea autorizației de funcționare provizorie pentru unitatea de învățământ preuniversitar particular Liceul Tehnologic „Max Ausnit” din municipiul Caransebeș începând cu anul școlar 2018-2019. Liceul care va pregăti tehnicieni pentru aviație face astfel parte în mod oficial din rețeaua națională de învățământ, în ciuda faptul că Inspectoratul Județean a avut grijă să țină departe elevii de această unitate, unică în România și printre puținele din Europa!
„Noi am depus documentația la ARACIP pentru autorizare încă din luna martie, am primit în luna iunie primul control, prima comisie, împreună cu reprezentanta Inspectoratului Școlar Caraș-Severin, doamna inspector pe partea de tehnologic. După două zile de control a fost semnat un proces-verbal în care s-a spus că au fost îndeplinite cele 43 de criterii pentru autorizare. Ne așteptam să primim hotărârea de autorizare din partea ARACIP-ului, când am fost înștiințați că va mai veni încă un control pentru că au fost anumite neclarități. Am avut un al doilea control în luna iulie în care, după ce a fost verificată din nou toată documentația, singura problemă care a fost ridicată a fost faptul că noi aveam doar aviz de la ISU, aviz PSI, și nu aveam autorizație PSI. În materialele premergătoare autorizării se cerea aviz, nu am știut că există un așa-zis ordin intern care, special, cerea pentru instituțiile de învățământ private autorizație și nu numai aviz”, a explicat Gabriel Olariu, investitorul de pe Aeroportul Caransebeș.
Până la sfârșitul lunii august a obținut și autorizația PSI. În urma unei ședințe a ARACIP-ului s-a dat o hotărâre prin care a fost aprobată documentația de autorizare a Liceului „Max Ausnit”. În 31 august a fost semnat ordinul de către Ministrul Educației pentru înființarea unității de învățământ Liceul Tehnologic din Caransebeș. „Ordinul Ministrului, fiind cu data de 31 august, ne dă dreptul ca să funcționăm începând cu anul școlar 2018-2019, deci cu începerea școlii de la 10 septembrie. Sigur că noi nu am avut faptic acest ordin în mână decât acum câteva zile, dar am fost înștiințați de existența acestui ordin și de aceea noi deja am început activitatea. Avem 5 elevi, avem un corp de profesori, cei mai buni profesori din Caransebeș care lucrează la noi la plata cu ora și avem cei mai buni maiștri instructori. Avem și material didactic, avem un avion pe care copiii deja lucrează. Avem avioanele aeroclubului care deja sunt într-unul din hangarele de aici de la aeroport pe care copiii merg și văd ce se întâmplă și pot să ia legătură practică cu lumea aviației. Deci, din punctul nostru de vedere liceul este deschis”, a mai declarat Olariu pentru expressdebanat.ro.
Înscrierile sunt deschise și astăzi pentru tinerii care doresc să urmeze o carieră în aviație. Mai sunt disponibile încă 11 locuri. Până se încheie anul școlar 2018-2019, deci până se termină clasa a IX-a, liceul din Caransebeș încă mai primeşte elevi care să se alăture acestei promoții.