Este drept că mințile luminate ale Banatului părăsesc țara și caută oportunități de realizare în străinătate, însă reșițeanul Marc Frîncu este hotărât să se reîntoarcă în oraș, unde să-și pună în aplicare cunoștințele pe care le-a dobândit lucrând cu unii dintre cei mai deștepți oameni din lume.
Până la vârsta de 7 ani a locuit la Bocșa. Sporadic, în vacanțe mergea la Dalboșeț, dar cea mai mare parte a timpului și-a petrecut-o la Reșița, până la vârsta de 19 ani, unde de altfel se află acum și părinții săi. La Timișoara a urmat studiile universitare, dar în sinea sa a rămas îndrăgostit de peisajul montan al Semenicului și al Văii Almăjului. Nu s-a oprit doar la facultate, ci a urmat și un master, dar și doctoratul, ceea ce l-a determinat ulterior să își dorească mai mult. Așa a ajuns să aplice pentru studii postdoctorale, de această dată în Strasbourg, dar și în Statele Unite ale Americii, țară în care se află și acum. Marc a fost acceptat peste tot și peste tot în lume a avut ușile deschise. Acum lucrează împreună cu mințile luminate ale cercetării în IT la Universitatea California de Sud.
,,Inițial, am vrut să aplic pentru un doctorat în astronomie, aceasta fiind una dintre marile mele pasiuni, dar nu a fost să fie la momentul respectiv. Așa că am făcut un doctorat în informatică la Timișoara, după care am plecat cu o bursă postdoctorală în Franța și de acolo am încercat să merg mai sus, să spun așa. Cu ocazia unor conferințe la care am participat în 2011-2012 am găsit oportunitatea de a aplica la această universitate, din SUA, unde sunt de mai bine de un an. Mă ocup în principal cu probleme de informatică pe care poate să le aibă orice aplicație. Cercetătorii în informatică sunt diferiți de programatori, pentru că noi rezolvăm diverse probleme pe care aceștia le întâmpină”, explică Marc.
Informatica aplicată în ingineria electrică, de exemplu, este una dintre ariile în care reșițeanul este implicat acum și crede că acest concept va lua un avânt extrem de mare și în țările Uniunii Europene în anii următori. De altfel, Marc este acum o parte importantă a unor proiecte care au ca obiectiv reducerea consumului de energie la nivel mondial și este hotărât să vină să îi învețe și pe bănățeni să folosească cu cap resursele de care beneficiază.
,,Curentul electric poate fi consumat inteligent și am demarat un proiect care nu trebuie să fie neaparat local. Impactul pe care vreau să îl aibă este să strâng o întreagă comunitate în jurul lui, dar mi-aș dori ca Banatul și România să fie punctul meu de plecare”, spune Marc Frîncu.
Reșițeanul care muncește în cercetare în cel mai dezvoltat stat al lumii a publicat până acum 45 de articole în reviste științifice de specialitate. În plus, dacă n-a avut ocazia să urmeze un doctorat în domeniul astronomiei, gândul îi stă în permanență la marea sa pasiune, pe care de altfel a și practicat-o timp de 7 ani la Timișoara, unde a lucrat la Planetariul universității.