Trăiesc ca-n codru. Fără apă, în mijlocul orașului!

explo 1000x200

În secolul vitezei, la Reșița civilizația poate fi ucisă de condițiile meteorologice. Asta, din cauza unui cumul de factori, din care, din nou, nimeni nu este vinovat. De vină e situația …

Blocul Uzinal 1 de pe strada Golului este alimentat cu apă potabilă prin rețeaua interioară a SC UCM Reșița SA. Situația este așa de multă vreme pentru că blocul, deși a fost privatizat în urmă cu ani buni, locatarii nu s-au stresat să-și rezolve problema legată de sursa de apă. Astfel că au continuat să se alimenteze prin rețeaua interioară a Uzinei Constructoare de Mașini. Recent, oamenii au început diligențele, însă acest lucru doar după desele avarii din incinta societății reșițene.

Problema cea mai recentă a început înainte de Anul Nou, pe data de 30 decembrie. Magistrala UCMR a cedat, iar locatarii stau fără apă de două săptămâni. „Este inuman și inaccesibil ceea ce se întâmplă. Noi plătim apa la Aquacaraș, dar ne simțim ca milogii. Exact așa ne tratează când cerem să ni se rezolve problema! Soluția temporară a fost ca Primăria Reșița să ne aducă apă cu cisterna, dar chiar și așa apa ne ajunge pentru o singură zi. Am înțeles că anul acesta, dacă se aduce canalizarea și apa în Poiana Golului, s-ar putea să ne rezolve și nouă problema, dar până atunci ce facem? Mai durează câteva luni bune. Voi merge din nou la Primăria Reșița le spun problema, dar, din moment ce noi plătim apa la Aquacaraș, cred că tot societatea ar trebui să ne rezolve problemele, a spus administratorul Blocului Uzinal 1 de pe Strada Golului.

Ce spun cei implicați?

Conducerea UCMR nu se arată deranjată de faptul că locatarii folosesc apa din rețeaua uzinei, dar fiecare avarie suferită are urmări și asupra oamenilor.

„Pentru că Aquacaraș n-a găsit soluție pentru locatarii din acest bloc, oamenii sunt branșați la rețeaua UCMR, ceea ce oricum nu e normal. Nu s-au găsit soluții! Nu am o problemă să le dau apă, dar conducta e înghețată acum. Nu am apă nici pe platforma aceasta, nici pe Câlnicel. Magistrala este înghețată. Lucrăm de circa o săptămână la acest aspect și sperăm să îndreptăm lucrurile, dar depinde de condițiile meteo. Este dificil, pentru că magistrala este înghețată pe toată lungimea sa. Soluția e clară: locatarii trebuie să găsească o altă soluție, în așa fel încât să nu mai fie dependenți de noi. Pentru că în sens contrar se ajunge aici, a declarat Cosmin Ursoniu, directorul general al SC UCMR SA.

Soluțiile vin prin POS 1 Mediu

Oficialii Aqucaraș cunosc situația, dar problema poate fi rezolvată doar prin cel mai valoros proiect al Reșiței. Asta înseamnă că durează. „Actualmente se află în derulare Proiectul finanțat pe POS Mediu care vizează construirea unei rețele de distribuție a apei în Poiana Golului, cu rezervor propriu de stocare și distribuție, alimentat prin pompare. După finalizarea acestei etape va fi posibilă construirea unei conducte de apă până la limita de proprietate, conductă prin care Blocul să fie alimentat direct din rețeaua publică, în condițiile în care se vor identifica sursele de finanțare necesare, a spus Adriana Almăjan, purtătorul de cuvânt al SC Aquacaraș SA.

Vizită la Primărie

În această dimineață, reprezentanții Asociației de Locatari, deși blocul este privat, au fost primiți și de primarul Mihai Stepanescu. Acesta a precizat că va încerca în viitorul apropiat să rezolve problema oamenilor. Situația este cunoscută de multă vreme, locuitorii prezentându-se și în ședințele de Consiliu Local.

„În vederea soluţionării acestei probleme, administraţia publică locală a luat legătura cu S.C. Hidroconstrucţia S.A. şi cu operatorul judeţean de apă – S.C. Aquacaraş S.A., urmând ca S.C. Hidroconstrucţia S.A. să întocmească un deviz de lucrări. Măsurile pentru remedierea problemei vor fi comunicate ulterior”, spune Roxana Topală, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reșița.

FOTO: jurnalul.ro