Un regal al inocenței, spiritualității și culturii în lumina rugăciunii. „Credință și lumină” prin graiul, portul și cântul bănățean

dsc 2969
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Sute de copii din întreg Banatul au însuflețit curtea Reședinței Episcopale a Caransebeșului, în cadrul Zilelor Credinței și Culturii. Dulcele grai bănățean a răsunat în ținutul gugulanilor.

De la copilașii de grădiniță, la tinerii din clasele primare, până la elevii de gimnaziu, sufletele gingașe și cu o sensibilitate deosebită au impresionat prin prezență și actul artistic, în cadrul celei de-a 12-a ediții a festivalului de poezie în grai bănățean, intitulat „Credință și Lumină”.

Evenimentul, integrat în amplul program al Zilelor Credinței și Culturii și organizat de Episcopia Caransebeșului cu prilejul hramului Catedralei Episcopale, a debutat cu secțiunea științifică care a inclus comunicări științifice ale cercetătorilor etnografi și unde membrii Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean au recitat poezii dialectale și poezii religioase. Momentul cel mai așteptat de către sutele de participanți, elevi, cadre didactice, părinți, frați și bunici, a fost suita de recitaluri în grai bănățean, interpretate cu extrem de mult talent de către cei 119 elevi înscriși la festival.

„Copilașii noștri extrem de emoționați, au fost, pe scenă, peste așteptările noastre. Ne-au transmis atât de multă emoție și ne-au reprezentat cu atât de multă mândrie școala. Mă bucur să văd că încă mai sunt tineri care iubesc tradiția, portul și cântecul popular, împletite în armonie cu dragostea pentru țara noastră. Este păcat că acești ani de pandemie ne-au zdrobit aripile și că nu am putut fi prezenți la mai multe evenimente pe cât ne-am dorit, dar atât timp cât există dorință și implicare, cu siguranță și noi vom încerca să profităm de toate acestea. ”, a declarat Maria Ciontu, învățătoarea clasei a IV-a B, de la școala gimnazială „Marius Șandru”, din Reșița, însoțită de 4 elevi talentați.

whatsapp image 2022 05 05 at 18.41.59

În straie populare, gătiți ca pentru o mare sărbătoare, micuții au fost deliciul după-amiezii de ieri, prestația acestora stârnind ropote de aplauze și aprecieri din partea tuturor. Copii și tineri iubitori ai graiului și portului bănățean au interpretat poezii dialectale, iar tinerii muzicieni din cadrul Ansamblului „Timișul” din Timișoara, dirijat de Nicolae Baniciu, au bucurat auditoriul cu un recital de muzică populară bănățeană. Toți participanții au fost răsplătiți cu daruri din partea Episcopiei Caransebeșului.

„Am primit mai multă credință și mai multă lumină ascultându-i cu luare aminte pe copiii și tinerii noștri. Credem că prin acest festival îi încurajăm pe tineri să ducă mai departe tradițiile frumoase, portul, graiul și aceste creații populare, poezia și cântul dialectal bănățean. Le mulțumim tuturor copiilor și tinerilor, care în această după-amiază ne-au încântat, atât prin rostirea poeziilor în grai bănățean, cât și prin cântecele populare interpretate cu multă dragoste, dar și cu multă pricepere. De asemenea, le mulțumim preoților și profesorilor coordonatori, care i-au pregătit pe cei peste 100 de copii să interpreteze în grai bănățean, ducând astfel mai departe toate tradițiile pe care le-am moștenit de la moșii și strămoșii noștri”, a afirmat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

whatsapp image 2022 05 06 at 15.59.26

Manifestările culturale vor continua sâmbătă, 7 mai, cu Festivalul coral de muzică religioasă „Miron Cristea”, care va aduna, sub cupola sa, începând cu ora 12,00, în Catedrala Episcopală, armoniile muzicale a 14 coruri din Episcopia Caransebeșului, Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și Episcopia Devei și Hunedoarei.

Duminică, 8 mai, Zilele Credinței și Culturii își vor închide porțile cu ultimul eveniment artistic: piesa de teatru „Mironosițele” de Victor Ion Popa, susținută de elevii Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.   începând cu ora 17,00, la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș.

dsc 3069

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Caransebeșului cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte și în colaborare cu Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean, Ansamblul „Timișul” din Timișoara și Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș și a fost transmis live pe pagina de Facebook a Eparhiei.

whatsapp image 2022 05 06 at 16.00.24 (1)

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/