Timișoara, viitoare Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, va avea un site cu date deschise, primul de acest fel al municipiului. Portalul va fi un proiect amplu, la care vor participa nu mai puțin de șapte parteneri, între care și Universitatea Politehnica și Universitatea de Vest, dar și diferite asociații non-profit.
Site-ul se va numi Data Portal Timișoara, cu scorul ca nformațiile să ajungă la cetățeni într-un format simplu și ușor de parcurs. De asemenea, proiectul urmărește să încurajeze comunitatea să participe activ în curățarea și deschiderea cât mai multor seturi de informații de interes public. De asemenea, disponibilitatea datelor va face posibilă dezvoltarea de soluții software, care pot conduce la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Semnarea parteneriatului se va face în data de 25 ianuarie.
HackDay Code, sâmbătă
Alături de Primăria Timișoara, sunt parteneri în proiect Code for Romania, Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea de Vest, alături de Banat IT, Asociația Smart City și Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii. La eveniment se va prezenta prototipul interactiv al viitorului portal de date, cu acces liber. Sâmbătă va avea loc HackDay Code for Romania, o zi întreagă de software development la care sunt invitați specialiștii în IT din Timișoara să contribuie cu linii de cod la Data Portal Timișoara, dar și la alte proiecte.
Ziua de 26 ianuarie va fi prima dintr-o serie de 12 evenimente prin care Code for Romania își propune să consolideze comunitatea de developeri din Timișoara lucrând împreună, pro-bono, la proiecte atât naționale, cât și locale prin care să crească gradul de transparentizare în comunicarea dintre instituții și cetățeni, să contribuie la digitalizarea serviciilor și la schimbarea comunității în bine.
Data Portal Timișoara este un proiect inițiat în cadrul programului Upgrade My City, în parteneriat cu Code for Romania. Code for Romania este o organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic și apolitică. În prezent este formată din peste 600 de membri specialiști în IT, comunicare, analiză și design ce dezvoltă soluții digitale pentru a rezolva probleme ale societății. Construiesc instrumente software menite să ajute în creșterea transparenței, a deschiderii datelor publice, să ajute în sprijinirea educației și a accesului la servicii. Code for Romania își propune, prin proiectele sale, să vină în ajutorul tuturor comunităților, prin dezvoltarea de aplicații civice în toate domeniile în care tehnologia poate aduce o schimbare benefică tuturor.