Un oraș din Banat, atestat acum 325 de ani – Capitala Tineretului din România!

young people friends walking in the city
timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

În ciuda numeroaselor probleme sociale cu care se confruntă orașul de pe Valea Carașului, primarul Dumitru Ursu s-a încăpățânat să investească în viitor. În tânăra generație! Astfel, Oravița este astăzi în finala pentru decernarea titlului de „Capitala Tineretului din România”!

După eliminarea Bistriței și Râmnicului Vâlcea, Oravița, Ploiești și Vaslui sunt cele trei orașe care merg în runda a II-a pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2024”!

Pentru a câștiga CEC-ul de 50.000 de euro și titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, Oravița, dar și celelalte două orașe care au rămas în competiție, trebuie să își dezvolte dosarul de candidatură și să îl depună până în data de 31 august. Orașul câștigător va fi anunțat la Cluj-Napoca, pe 17 septembrie, în cadrul Summitului Tinerilor.

Jurizarea candidaturilor se va face după o serie de criterii, printre care motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret.

promovare banner maxagro

Echipa câștigătoare va avea oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă a tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la co-crearea și dezvoltarea orașului. Încercând să stabilească noi modele, aceste programe anuale aduc o contribuție semnificativă la procesul de armonizare a diversității urbane, conservând identitatea diversă a comunităților, dar promovând în același timp toleranța bazată pe comunicare și acțiune comunitară.

Programul „Capitala Tineretului din România” funcționează pe principii similare cu „Capitala Europeană a Tineretului” – titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015 – și a fost inițiat de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași. În prezent, Constanța poartă acest titlu.

publicitate tmc 640