Un nou val pandemic nu ar trebui să ia prin surprindere unitățile sanitare. Se fac pregătiri din timp, la nivel național

spitalul victor babes timisoara
Stiri Timisoara si Resita banner cu energie geotermala

Specialiștii estimează o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 spre sfârșitul verii și se discută despre apariția unui nou val pandemic. În cazul în care acest lucru se întâmplă, pentru a nu fi luați prin surprindere, reprezentanții unităților sanitare au pregătit un plan, la solicitarea Ministerului Sănătății.

De exemplu, dacă  Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a fost desemnat spital COVID-19 la începutul pandemiei, acum lucrurile se vor modifica treptat.

„De la începutul pandemiei am afirmat că războiul nu se câștigă în spital, ci în comunitate. Noi trebuie să prevenim, dar la nivelul spitalului avem un plan. Fiecare spital a fost obligat să trimită la Ministerul Sănătății un plan, în caz că revenim la situația unui nou val pandemic. Noi avem la ora actuală o secție cu câteva paturi COVID, nu foarte multe, restul spitalului fiind deschis pentru cazuri non-COVID. Și avem o ordine de intrare a secțiilor în momentul în care începe să crească numărul de cazuri. Și dacă vor crește cazurile, la un moment dat tot spitalul va fi COVID. Vom lăsa o mică secție care să se ocupe de pacienții non-COVID. Suntem pregătiți, avem echipamente de protecție suficiente, ne-am aprovizionat, avem medicamente, dar aici nu putem face stocuri pentru că expiră. În momentul în care vom avea nevoie și dacă vom avea nevoie, vom găsi soluții. Există o experiență a anului trecut. Să sperăm că și comunitatea a învățat din ce a fost anul trecut”, a spus medicul Virgil Musta.

Și Spitalul Județean are un plan. Nu se mai discută însă despre transformarea Casei Austria în Zonă Roșie deoarece a fost reabilitată și igienizată post-COVID și au fost mutate înapoi secțiile de Chirurgie Plastică și Traumatologie.

Stiri Timisoara promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

„Ni s-a cerut o machetă prin care să precizăm câte paturi și ce paturi am putea aloca pentru cazurile COVID, de pe ce secție, dar și ordinea secțiilor în care vor fi internați pacienții. Ni s-a cerut să prioritizăm secțiile. Din toate cele 30 pe care le avem am început cu cele de ATI, Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie. Apoi am specificat că avem în fiecare secție paturi alocate pacienților suspecți sau pozitivi COVID, urmând ca după aceea, dacă va crește numărul de cazuri, să urmărim acea prioritizare pe care am înaintat-o. În ceea ce privește Casa Austria, nici pe viitor nu cred că vom mai face o relocare deoarece, cu bani de la Consiliul Județean și din fonduri proprii, am făcut o reabilitare și o igienizare post-COVID”, a explicat, pentru Express de Banat, Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean din Timișoara.

Casa Austria a Spitalului Județean din Timișoara a fost singurul loc din vestul țării în care au ajuns cele mai multe cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, la care sunt asociate și alte comorbidități.

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/