Un nou centru de îngrijiri paliative! Bani pentru reabilitarea energetică a fostului pavilion TBC

spital lugoj tbc 2

Consiliul Local Lugoj a votat în unanimitate documentația de avizare a lucrărilor de intervenții necesare reabilitării energetice a corpului de clădire C1 al spitalului Municipal Lugoj. Este vorba despre vechiul pavilion TBC. Odată cu reabilitarea energetică, se urmărește transformarea clădirii care are demisol, parter și etaj în centru de îngrijiri paliative.

Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 18.068.978 lei fără TVA, respectiv 21.467.845 lei, inclusiv TVA. Din această sumă, partea de construcții și montaj este evaluată la 15.655.375 lei fără TVA, respectiv 18.629.897 lei, cu TVA. Durata de realizare a investiției este de 24 de luni.

Secția destinată îngrijirilor paliative va funcționa la etaj și va cuprinde camere pentru tratamente – pansamente, trei cabinete pentru medici, un oficiu medical pentru asistente și un post de monitorizare a bolnavilor. Tot acolo, vor fi prevăzute spații pentru conducerea medicală a secției (medic șef, asistentă șefă, raport de gardă și secretariat). La parter va fi zona de recuperare (fizioterapie, kinetoterapie și masaj), iar la demisol sunt prevăzute magazii și vestiare.

În motivația realizării documentației se specifică faptul că „la ora actuală, doar parterul clădirii este funcțional, adăpostind Dispensarul TBC, iar restul clădirii este în stare de degradare”. În plus, copacii apropiați de clădire afectează fundațiile, mențin umiditatea la nivelul pereților structurali și diminuează confortul ocupanților, prin umbră excesivă, umiditate și mucegai. Arborii respectivi sunt bătrâni și există risc de prăbușire peste clădire. Prin documentația aprobată de consiliu, Primăria municipiului Lugoj dorește atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea energetică a clădirii respective, care va fi destinată serviciilor de paliație.

Va mai fi reabilitat energetic fostul birou administrativ, situat în spatele pavilionului TBC, precum și pavilionul de Psihiatrie, situat de cealaltă parte a drumului.