Un nou boicot al PSD în Consiliul Local Timișoara, cu patru proiecte retrase. „Haosul domnește în Timișoara!”

Tensiunile dintre primar și consilierii locali PSD ard mocnit în cadrul administrației timișorene. Ședința extraordinară de marți a Consiliului Local Timișoara a fost din nou una cu o asistență foarte redusă, deoarece consilierii PSD nu s-au prezentat.

Ordinea de zi avea nouă proiecte, iar lista de suplimentare avea 12. Dintre acestea, patru au fost retrase, deoarece erau proiecte de patrimoniu, care necesitau votul a celor puțin 18 consilieri locali, iar în sală erau prezenți doar 15. De pe ordinea de zi nu s-a putut supune la vot proiectul privind prelungirea contractului de comodat cu Mitropolia Banatului – Arhiepiscopia ortodoxă, iar de pe ordinea suplimentară, s-au retras proiectele despre încheierea contractelor de administrare în regim silvic a fondului forestier, dintre Municipiul Timișoara și Regia Națională a Pădurilor Romsilva, proiectul de atribuire a unui spațiu de la internatul fostului Colegiu Tehnic „Ion Mincu” pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului și proiectul privind aprobare rectificării cărții funciare a unui imobil de pe strada Lacului, unde primăria vrea să facă un complex sportiv de agrement.


Primarul Timișoarei a criticat din nou decizia de boicot a grupului de consilieri PSD, așa cum a făcut-o și în alte dăți. „Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor pentru prezența la această ședință extraordinară, în care s-au aprobat lucruri extrem de importante pentru orașul nostru, o mulțime de proiecte care aduc bani orașului nostru. Este de neînțeles cum grupul PSD…, să nu-i mai spun grupul împotriva Timișoarei, îi las să se califice singuri ca ceea ce este. Nu e păcat să nu facem astfel de lucruri? Nu e nimic politic în ele (n.r. proiectele). Sunt lucruri de bine pentru orașul nostru”, a precizat primarul la finalul ședinței de plen.

Cei de la PSD îl acuză pe Robu că instaurează haosul

Redăm mai jos comunicatul celor de la PSD, care spun că au boicotat ședința deoarece acestea sunt convocate cu heirupul:

„La nivel administrativ, în Timișoara, se prefigurează tot mai tare un faliment managerial iminent. Fluturând falsa teamă a «dezvoltării orașului în forță», primarul Nicolae Robu acționează tot mai haotic, se poziționează continuu în situația de a acționa impulsiv și de a nu se mai controla, lucrează neorganizat și necoordonat. La nivelul Consiliului Local generează situații aberante în care convoacă ședinte de comisii cu numai o oră înainte ca acestea să aibă loc, aproape săptămânal programează ședinte de plen extraordinare și de îndată și invocă forța majoră fără discernământ, convoacă plenuri după plenuri, ședințe cu proiecte încropite, fără ordine de zi, fără justificare de oportunitate clară, ținând cont doar de bunul său plac sau de ceea ce visează noaptea. Atitudinea de «jupân» pe care o afișează în relațiile cu cei din jur, modul abuziv în care se manifestă într-un pseudo-dialog, în care nu încap decât propriile sale păreri și argumente, jignirile și derapajele constante, prejudiciază grav imaginea orașului Timișoara. 

 Prin scandal și ieșiri nervoase, camuflează de fapt modul total neprofesionist, defectuos și haotic în care gestionează activitatea instituției pe care vremelnic o conduce (…și o distruge de fapt!).


 Haosul domnește în Timișoara iar ideile primarului sunt doar fumigene care nu reușesc să mascheze murdăria de pe străzi, șantierele blocate de luni de zile, aglomerația, poluarea dar și proasta gestionare a resurselor. Este de notorietate inconsecvența cu care primarul rezolvă temele pe care chiar el le lansează. Inclusiv în instituția în care își are biroul, primarul este doar o apariție care nu mai controlează cu adevărat nimic. Haosul din primărie este tot mai vizibil și mai greu de ascuns, dovadă fiind angajările fără discernământ și fără bază legală și, în același timp, modul neprofesionist în care înțelege să rezolve acţiunile după bunul plac şi nu după litera legii. 

 Modul de lucru haotic, neeficient pe care îl impune administrației primăriei, cu efectele implicit negative pentru cetățenii orașului, încearcă să-l impună și activității forului aleșilor locali prin acțiuni total dezorganizate, nepredictibile și de multe ori ilegale. 

 Un ultim exemplu este convocarea vineri, 15.03.2019, la ora 11:45, a unei ședințe de comisii a CL pentru ora 13.00, pentru a putea justifica convocarea unei ședințe extraordinare marți, 19.03.2019. Este practic, real imposibil să convoci 27 de consilieri locali cu diverse ocupații în decurs de o oră pentru o ședință de analiză serioasă, convocată abuziv și în neconcordanță cu regulamentul de funcționare. Aflăm cu stupoare că azi, 19.03.2019, pe lângă cele 7 puncte de pe ordinea de zi, adusă la cunoștința consilierilor locali (oricum neconform), s-a suplimentat cu încă 25 de puncte de dezbatere, încălcând grav legislația și chiar regulamentul de funcționare al consiliului local. Poate părea o temă departe de interesul direct al cetățenilor, dar, consecința acestui mod de lucru «hei-rup-ist», neprofesionist și netransparent, conduce la ceea ce ne afectează negativ viața de zi cu zi: lipsa serviciilor publice de salubritate, de dezinsecție și deratizare, generarea problemelor economice grave pentru societățile care prestează servicii de transport public, încălzire și apă caldă, horticole șamd, a performantelor sportului timișorean, al proiectelor culturale de calitate și mai ales deselor și impardonabilelor greșeli în redactarea și promovarea proiectelor finanțate din fonduri guvernamentale și europene. 

 Sunt consecința modului de lucru dezordonat, impulsiv și neprofesionist al primarului Nicolae Robu. De aceea, grupul de consilieri PSD ai Consiliului Local Timișoara, în semn de protest și de respect față de cetățenii orașului Timișoara, nu participă azi la ședința de plen a Consiliului Local, organizată defectuos și netransparent. 

 Din principiu, susținem și acordăm votul nostru proiectelor de interes public al locuitorilor orașului, dar vrem să facem acest lucru în cunoștință de cauză, transparent și eficient și în conformitate cu legea, cu interesul real, și pe termen lung al cetățenilor orașului. 

 

Solicităm primarului Nicolae Robu să își reprime pornirile impulsive și să se comporte ca un lider responsabil de acțiunile sale.

 Nu mai faceți de rușine Timișoara, domnule Nicolae Robu!

 Îi sugerăm «primarului Haos» să lase luptele publice vocale și virtuale pe facebook, cu cei care nu-i cântă în strună și să se apuce de treabă în ultimul an de mandat. Îi sugerăm să-și mai tempereze bătăliile impulsive duse pe Facebook și să facă ceea ce trebuie să facă un primar: munca aplicată în folosul timișorenilor, cu strategie, cu viziune și cu discernământ”.

Explicație foto: Așa arăta plenul Consiliului Local Timișoara la constituire, în iunie 2016 (sursă banatulmeu.ro), atunci când nimeni nu-și permitea să absenteze.