Un milion de români în șomaj tehnic!

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, astăzi, că, potrivit estimărilor, un milion de persoane ar putea fi beneficiare ale ordonanței cu privire la șomajul tehnic.

Potrivit ministrului, angajații firmelor afectate de criza generată de noul coronavirus trebuie sprijiniți în această perioadă, întrucât tot cu ei „vom reporni motoarele economiei”.

„Avem o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiarele sprijinului nostru în aplicarea prevederilor ordonanței cu privire la șomajul tehnic. Ne așteptăm să primim deopotrivă solicitări și din partea celor care lucrează în alte forme de muncă, ceea ce ne arată că în acest moment economia României și resursele publice sunt într-adevăr incercate, dar bineînțeles ele sunt chemate să ajute pe români când au nevoie”, a declarat Violeta Alexandru.

Astfel, potrivit datelor prezentate, la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială au fost înregistrate de marți până vineri peste 22.000 de cereri, mai mult de jumătate dintre acestea venind din partea unor PFA-uri. Cele mai multe cereri au fost depuse în București și în județul Cluj.

La Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, au fost depuse peste 25.000 de cereri pentru plata șomajului tehnic, care vizează aproximativ 240.000 de angajați. Cele mai multe solicitări au fost depuse din industria prelucrătoare și din domeniul HoReCa. În ceea ce privește județele, cele mai multe cereri, care vizează peste 30.000 de salariați, sunt din județul Cluj.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Tudor Polak, a declarat că sunt înregistrate în România peste 880.000 de contracte suspendate.

„Sunt 884.349 de contracte suspendate. Acești oameni, prin ordonanța 30 a Guvernului, pot beneficia și vor beneficia de o indemnizație asimilată șomajului tehnic, prin care Guvernul se asigură că fiecare dintre acești cetățeni va bneneficia de resurse financiare în aceste vremuri tulburi. În ultimele zile, am primit petiții potrivit cărora unii angajatori suspendă contractele de muncă pentru a putea beneficia de aceste indemnizații, iar în același timp cheamă angajații la muncă. Acesta este un abuz. Sunt aproximativ 3.250 de petiții înregistrate în luna martie și vom începe să le revizium și să vedem unde s-a verificat și unde nu”, a spus Tudor Polak.

Cererile pentru acordarea șomajului tehnic se depun de miercuri. Solicitările pot fi depuse online fie la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), fie la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).