Am așteptat aseară cu sufletul la gură ca ministrul de Interne să ne citească a 12-a Ordonanță Militară de când s-a decretat starea de urgență. Cred că în situația mea s-au aflat mulți alți români interesați să afle cum vom trăi după 15 mai. Am crezut că va fi ceva bubuitor. Ceva care să ne aducă veștile mult așteptate. În realitate însă a fost un mare fâs! Fâsul de la ora 22, oră la care Marcel Vela a apelat ori de câte ori ne-a citit de pe foaie celebrele ordonanțe militare.
Ca să ne fi spus că se ridică starea de carantinare în Suceava și în alte opt comune era suficient să fi dat un comunicat de presă. Să fi stat acasă să se fi odihnit ori să răspundă internauților cu care poartă un permanent dialog. Așa ar fi fost logic, numai că nevoia de fi prezent în direct la televizor, de a fi privit de o țară întreagă a prevalat în fața celor două-trei vorbe seci legate de ordonanța militară. Un text scurt al ordonanței, urmat de un discurs cu accente de natură patetică, melodramatică și siropoasă, aidoma replicilor din serialele turcești și indiene.
Pe alocuri, discursul ministrului de Interne a părut hazliu și de neînțeles, presărat cu elogii la adresa președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a prefectului și a altor factori de conducere. Ascultându-l, am avut avut încă o dată convingerea că noi și guvernanții trăim în lumi paralele. Că, în afară de faptul că ne „intersectăm“ seara la televizor, nu avem nimic în comun.
Cum să le mulțumești, domnule ministru, și să-i faci eroi și învingători pe oamenii ăștia care au gestionat atât de prost pandemia de coronavirus, făcând din Suceava un Veneto al României? Pentru cele peste 3.300 de persoane infectate și sute de morți cineva ar trebui tras la răspundere și nicidecum ridicat în slăvi. De ce, domnule ministru, doar pentru că Flutur și prefectul sunt liberali? În spitalul din Caransebeș nu a murit niciun pacient, dar nu am auzit să-l faceți pe careva de acolo erou ori învingător. Ba dimpotrivă, voi ăștia din Guvern l-ați revocat din funcție pe managerul Cican. De ce?
Era doar o întrebare, după ce aseară ne-ați predat o lecție despre eroi și învingători, unitate și patriotism. Din tot acest discurs, am înțeles un singur lucru: să ne spălăm cât mai des pe mâini și nu mai puțin de 20 de secunde.