Un lup din Reșița, compătimit online! Reprezentanții Grădinii Zoologice spun povestea din spatele fotografiei care a încins spirite

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Lupii de la Grădina Zoologică din Reșița au devenit un subiect viral pe grupurile iubitorilor de animale din cauza unei fotografii în care unul dintre masculi prezintă o plagă deschisă. În urma celor apărute pe rețelele de socializare, Express de Banat a solicitat clarificări din partea Grădinii Zoologice „Profesor Ion Crișan”.

Reprezentanții Grădinii Zoologice Reșița transmit că lupii sunt tratați corespunzător și se face tot ce este posibil pentru a-i menține la grădină, în ciuda vârstei înaintate. Cei doi masculi au împlinit 20 de ani. În sălbăticie, speranța de viață a lupilor este de aproximativ 10 ani. „Specia de lup, din punct de vedere medical, are toate condițiile de microclimat necesare, fiind sub observație medicală datorită vârstei înaintate, peste 20 de ani. Facem eforturi pentru a menține specia de Lup în cadrul Grădinii Zoologice Reșița, în ciuda vârstei”, spune Gabriel Stănucă, șef birou Grădina Zoologică „Profesor Ion Crișan” Reșița.

Plaga la nivelul lobului urechii a fost tratată cu antiseptice și antibiotice locale. Mușcăturile unor țânțari, de specie flebotomi, au cauzat rana. Lupul tratat a mai prezentat plăgi în trecut în zona urechilor, cauzate de mușcăturile celuilalt membru al grupului. Pe lângă acest motiv, vârsta înaintată este explicația pentru care se pot observa cicatrici și excoriații greu vindecabile. Medicul veterinar a anesteziat animalul pentru a evalua starea sa de sănătate și a constatat că nu prezintă otită, dar cartilajul urechii și lobul sunt îngroșați și au cicatrici deficitare. De asemenea, există plăgi superficiale la nivelul stratului superficial al pielii, cu extindere pe întregul lob al urechii.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Lupul a fost izolat în urmă cu ceva timp pentru că mușcăturile celuilalt, de altfel comune într-o haită, trebuiau evitate până la vindecare. Experiența nu a fost una benefică și s-a constatat că lupul izolat a devenit apatic, adinamic și și-a pierdut pofta de mâncare. Medicul veterinar Alexandru Vîrdău și-a motivat decizia de a păstra lupii împreună, așa cum se văd în imagine: „S-a constatat că o perioadă lungă de separare a dus la deteriorarea stării de sănătate prin apatie, adinamie și lipsa poftei de mâncare, motiv pentru care în prezent s-a evitat recurgerea din nou la izolare și s-a preferat monitorizarea plăgii și administrarea de antibiotic local antiparazitare până la vindecare. Din cauza vârstei înaintate și istoricului medical, animalul nu va mai putea avea un aspect plăcut. Se încearcă recuperarea și vindecarea plăgilor, dar, din cauza faptului că nu se recomandă izolarea, această vindecare va apărea mai greu”.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/