Un liberal candidează din nou la primărie, deși a fost găsit în conflict de interese de ANI. Social-democrații contestă candidatura

Petru Roman candidează pentru al patrulea mandat în fruntea Primăriei orașului Deta. Social-democrații i-au contestat candidatura după ce inspectorii de integritate l-au găsit în conflict de interese. Potrivit legii, nu mai poate ocupa aceeași funcție timp de trei ani de la încetarea mandatului. Liberalul susține însă că această interdicție nu i se aplică și că instanța i-a acceptat candidatura. 

Aflat la al treilea mandat de primar, Petru Roman se pregătește pentru încă o tură de alegeri. În 29 aprilie 2015, inspectorii de integritate anunțau că primarul orașului Deta se află în conflict de interese administrativ pentru că firma deținută de el și soția sa (SC On-Westline SRL) a încheiat cu Primăria Deta patru contracte de servicii în valoare de 28.760 lei, iar Societatea Cooperativă Consumcoop Deta – societate în care Roman deținea calitatea de membru cooperator – a emis către Primăria Deta 100 de facturi în valoare totală de 45.543 lei.

La acel moment, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Deta, după ce inspectorii de integritate au reținut că cei doi au obținut foloase materiale, valoarea totală a achizițiilor derulate în perioada 2009-2012 între societate și primărie și între societatea cooperativă și primărie fiind de 74.303 lei.
Potrivit Legii 176/2010, „persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese (…) este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Primarul Petru Roman a contestat raportul ANI, iar în 2018 a pierdut definitiv procesul intentat inspectorilor de integritate, la ÎCCJ. Ulterior, în 3 iunie 2019, prefectul de Timiș, Eva Andreaș, a semnat ordinul de încetare a mandatului primarului, lucru contestat din nou de Roman. O lună mai târziu, în 3 iulie 2019, Tribunalul Timiș a admis acțiunea primarului și a dispus Prefecturii Timiș repunerea sa pe funcție.
În fapt, Petru Roman susține că lui nu i se aplică interdicția privind ocuparea aceleași funcții pentru trei ani de la încetarea mandatului, pentru că mandatul său nu a încetat niciodată. „PSD a contestat faptul că am fost în conflict de interese și nu am dreptul să candidez. Dar nu am avut acea interdicție. Mandatul meu nu s-a întrerupt. După ce am câștigat în instanță, m-au repus în funcție cu toate drepturile și din urmă. Ei m-au destituit, iar instanța mi-a dat dreptate mie. A fost un proces la Tribunalul Timiș, am câștigat și m-au repus în funcție.”, a declarat pentru expressdebanat.ro primarul Petru Roman.
„Acțiunea PSD prin care contestau candidatura mea la funcția de primar al orașului Deta a fost respinsă de instanțele din Deta și din Timișoara. (…) Mă bucur că judecătorii au analizat faptele și documentele din dosar printre care și acceptarea candidaturii mele din partea Autorității Electorale Permanente și nu s-au lăsat influențați de agresivitatea celor care ar trebui să înțeleagă că bătăliile electorale se dau la urne.”, a anunțat Petru Roman și pe pagina sa de Facebook.
Sursă foto: Facebook/Pit Roman

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/