Un grup de bănățeni, alături de alți conaționali stabiliți în Graz, aplaudați la scenă deschisă în Italia

grup dansatori
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

După doi ani de restricții pandemice, bucuria participării la un eveniment cultural a fost amplificată pe de-o parte de întâlnirea cu vechi prieteni dragi și pe de alta, de succesul repurtat pe scena sălii Teatrului popular din orașul Forgaria, situat în provincia italiană Udine.

Un numeros public iubitor de folclor a ținut să fie prezent duminică, 3 aprilie, pentru a se bucura de evoluția membrilor Ansamblului de dansuri populare „Dor călător”.

publicitate online in ziar Express de Banat

mircea popi pe scena

Stabilit de peste 30 de ani în orașul Graz, timișoreanul Mircea Popi este inițiatorul Asociației numită la începuturi AutProRom (Austria pentru România) care a coagulat în timp numeroși români dornici să păstreze tradițiile și să transmită mai departe frumusețea jocului și portului popular.

„Chiar dacă se află departe de țară, indiferent de poziția profesională ocupată în societatea austriacă, membrii ansamblului se întâlnesc săptămânal pentru repetiții. Tot ei sunt cei care suportă chiria sălii și plătesc deplasarea o dată pe lună a instructorului de dansuri. Cunoscut în lumea artistică din domeniu, Doru David din Buziaș se alătură echipei cu mare plăcere pentru a-i învăța noi suite pe dansatorii noștri, pentru a pune la punct hore, sârbe, ardelene, într-un cuvânt – tot ce are mai frumos folclorul românesc”, spune președintele „Dor călător”, Mircea Popi, recompensat de această dată cu o diplomă din partea Asociației culturale de prietenie italo-română „Decebal” din Trieste.

diploma

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

La Festivalul „România o insulă latină în Balcani”, membrii ansamblului au prezentat un program de dansuri populare din toate zonele României cu accent pe Banat, Muntenia, Sibiu și Moldova. Iar în pauza dintre suite, solista ansamblului, Maria Stavarache, a susținut un recital în care a inclus melodii din Banat și din Bucovina. La final, un moment gustat de public a fost cel în care dansatorii i-au invitat la joc pe cei prezenți.

dansatori in sala

S-au aflat în sală, alături de numeroși membri ai comunității românești din regiunea italiană, primarul orașului Forgaria, consulul general al României la Triste, Cosmin Victor Lotreanu, fețe bisericești ortodoxe și greco-catolice din Udine.

Un interviu mai amplu cu Mircea Popi despre implicarea în viața culturală a comunității românești din Graz, civism și pasiunea pentru cuvântul rostit, puteți citi în curând, aici, pe expressdebanat.ro.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/