Un funcționar acuză! Străzi spălate cu mături din nuiele de către prea puțini angajați, în timp ce responsabilii din Primărie închid ochii

salubrizare, spalare, strada

Scrisoarea deschisă adresată lui Nicolae Robu de către un funcționar al Primăriei reclamă nereguli în gestionarea salubrizării orașului. Mirela Toc spune că sunt de zece ori mai puțini angajați decât este nevoie și străzile sunt curățate prin metode ineficiente, cu mături din nuiele și fără aspiratoare stradale. Funcționarul acuză angajații administrației publice care închid ochii la neregulile semnalate și sunt răsplătiți pentru acest serviciu.

Mirela Toc, funcționar în cadrul Biroului Salubrizare, îi cere primarului să ia măsuri de urgență pentru curățarea corespunzătoare a Timișoarei. Funcționarul reclamă faptul că doar 30 de angajați din cei 297 pe care ar fi trebuit să îi aibă firma de salubrizare sunt scoși la curățatul străzilor. Mai mult, angajații nu efectuează rasul la rigolă, nu mătură trotuarele și parcările și curăță doar mijlocul carosabilului din cauza mașinilor parcate pe lateral. Modul de salubrizare nu rezolvă problema prafului, care rămâne din cauză că nu se folosesc aspiratoare stradale. „Cei aproximativ 30 de angajați ai firmei de salubrizare stradală nu efectuează ras la rigolă, spălat mecanic, nu mătură trotuarele și parcările, așa după cum se menționează în programele postate pe site-ul Primăriei Timișoara. Măturatul și spălatul mecanic are loc doar pe mijlocul carosabilului din cauza mașinilor parcate, iar stratul grosier de praf de lângă bordură rămâne. Pentru salubrizarea stradală se folosesc mături de nuiele care antrenează praful în loc să se folosească aspiratoare stradale. Firma de salubrizare stradală ar fi trebuit să aibă 297 de angajați pentru a efectua lucrările de salubrizare prevăzute în caietul de sarcini și anexele acestuia”, a transmis Mirela Toc.

Acuzațiile nu se opresc aici! Funcționarul spune că Daniel Coras, șeful Biroului Salubrizare, a făcut presiuni asupra ei și i-a dat sarcini care nu intră în atribuțiile postului. Mirela Toc declară că trebuie să se deplaseze pe jos sau cu mijloacele de transport în comun pentru a inventaria depozitele ilegale de deșeuri în timp ce colegii săi se deplasează cu mașina de serviciu pentru a semna procese verbale de recepție. Toc spune că este hărțuită de ceilalți angajați care au reclamat-o către comisia de disciplină. I-a fost dat cel mai slab calificativ primit de un funcționar al Primăriei în ultimii 30 de ani, în condițiile în care alți angajați funcționează drept sinecuriști și sunt răsplătiți pentru mușamalizarea neregulilor din cadrul administrației publice. „Acest post nu necesită condiție fizică, însă sarcinile primite de la d-nul Coras presupun acest lucru, probabil că se urmărește epuizarea mea fizică pentru că psihic nu au reușit cei care mă hărțuiesc de ani de zile prin sesizarea comisiei de disciplină și acordarea unor calificative care nu corespund cu realitatea, iar ultimul calificativ primit în data de 31.01.2020 este suficient, adică cel mai prost calificativ primit în ultimii 30 de ani de către un funcționar din Primăria Timișoara, spre deosebire de alți colegi care dacă vin nu își justifică prezența nefăcând nicio activitate trecută în fișa postului, doar că închid ochii la neregulile din compartimentele administrației publice și sunt răsplătiți cu vacanțe de lux, terenuri, case și alte beneficii”, acuză funcționarul.

Scrisoarea se încheie cu un apel către Nicolae Robu pentru a lua măsuri cu privire la salubrizare. Mirela Toc spune că este trimisă pe teren fără echipament de protecție în timp ce unii funcționari merg la locul de muncă două sau trei zile pe săptămână. Toc îi cere primarului să emită o dispoziție pentru telemuncă și să diminueze salariile celor care prestează acest tip de activitate. „Dacă nu aș inventaria depozitele ilegale de deșeuri aș fi cercetată disciplinar spre deosebire de șefii/funcționarii din Primărie care au prejudiciat bugetul local, dar care sunt recompensați prin menținerea lor pe funcție. Am solicitat în scris de nenumărate ori mască și mănuși de protecție, precum și atribuții ca și ale colegilor mei. Nu este corect ca unii funcționari din Primărie să vină la lucru câte 2-3 zile pe săptămână fără ca să emiteți o dispoziție pentru telemuncă și fără să le fie diminuate salariile”, a încheiat Mirela Toc.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/