Multe dintre obiectivele de patrimoniu din stațiune au început să fie renovate, după ce au intrat în atenția autorităților locale sau a dezvoltatorilor imobiliari, preocupați de ,,bijuteriile” pe care le-au găsit acolo.
Stațiunea de pe Cerna a ajuns și în atenția talentaților regizori români, care dau viață unor scene a căror acțiune se petrece în Caraș-Severin. Regizorul Corneliu Gheorghiță a adus în Băile Herculane un om de afaceri francez care pregătește renovarea unui vechi cartier din stațiune pentru realizarea unui nou proiect imobiliar. Peisajul este unul ofertant pentru ceea ce urmează mai târziu să se întâmple, întrucât acțiunea se petrece printre ruinele unei clădiri, ruine de care Băile Herculane are parte din plin.
Personajul principal, Leduc, animat de Serge Riaboukine, se trezește captiv în subsolul unui imobil, acolo unde descoperă o veche frescă datând de pe vremea romanilor. Aceasta ar putea fi clasată în patrimoniul național, iar lucrările de renovare ar putea fi întârziate sau chiar abandonate. De unul singur încearcă să se descotorosească de ea, dându-i foc.
Filmul a avut premiera în România pe data de 12 septembrie.
O altă localitate care a ajuns în atenția regizorilor români în acest an este Lindenfeld. Tot ruinele sunt acțiunea principală și în filmul ,,O poveste de dragoste, Lindenfeld”, regizat de Radu Gabrea. Satul săsesc abandonat în urmă cu mulți ani prinde viață, iar eroii filmului sunt stăpâniți de gânduri și sentimente îngropate cu mult timp în trecut. A fost lansat în luna iunie pe marile ecrane.
Nu am inteles nimic din articol. Ar trebui rescris
sa vina francezii…, sau altii?Nu stiu conducatorii tarii. de azi, de ieri,de maine, ce au in tara lor ,fapta e ca totul e fara noima…AM UITAT TOTUL , CULTURA ,OBICEIURILE, BISERICA ORTODOXA,CE A TINUT NEAMUL ADUNAT…PACAT