Un fost fotbalist al Lugojului, victimă a coronavirusului la doar 49 de ani

Unul dintre cei mai iubiţi jucători ai anilor ’90, titular incontestabil al echipelor fanion de atunci, Vulturii şi Venus Lugoj, Valentin Podean, a murit astăzi, la vârsta de 49 de ani. Victimă a Covid-19, pe fondul unor alte afecţiuni cronice, Vali, mijlocaşul central cu dribling, deposedare şi un şut extraordinar, a pierdut mingea pe care scria viaţă.

Valentin Podean s-a născut în 1971, la Belinţ, unde a jucat fotbal pe maidan, însă cum avea calităţi native extraordinare, chiar fără juniorat, a făcut pasul spre echipele importante din acea perioadă.

„Avea 19 ani când l-am descoperit la Belinţ, un jucător cu reale calităţi, clarviziune în joc, tehnică foarte bună de deposedare, şuta cu ambele picioare, era extraordinar. Un jucător de mare calitate, care dacă era mai atent şi la fel şi eu, putea ajunge să joace în Divizia A. Un jucător iubit şi apreciat de publicul lugojean”, îşi aminteşte antrenorul Mircea Becheru.

Valentin Podean a venit la Lugoj în anul 1991, transferat la Venus Lugoj de la Bega Belint. A participat la promovarea echipei, în 1992, în liga a III-a (Divizia B, pe vremea respectivă), unde a terminat pe locul II. În acelaşi an a plecat la Poli Timişoara, unde însă nu a rezistat decât câteva luni, după care a revenit la Lugoj, evoluând la Venus şi mai apoi Vulturii. Finalul carierei l-a prins la Bega Belinţ, unde a fost jucător şi antrenor.

„Era un jucător cerebral, mijlocaș central foarte bun, care vedea jocul excelent. Executant bun de lovituri libere, a fost un jucător cu talent nativ, jucător de bază la toate echipele din zonă, chiar dacă nu a avut abecedarul fotbalului, adică junioratul. Ţin minte un joc din Cupa României, în care Venus Lugoj a jucat cu Bega Belinţ. Chiar dacă Podean era deja ca şi transferat de noi, a jucat pentru Belinţ şi ne-a făcut viaţa grea. Am câştigat foarte greu, Podean a şi marcat, a jucat foarte bine, iar la final antrenorul nostru era supărat, dar eu l-am felicitat. Era mereu dedicat echipei lui”, îşi aminteşte Tiberiu Olteanu, fostul preşedinte al echipei Venus Lugoj.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!