Un echipament de primă importanță în monitorizarea seismelor, instalat la UVT

captura seism
mbmr 1000x100

Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara deține de acum propriul seismometru funcțional, instalat în rețeaua mondială Raspberry shake.

Echipamentul se află la subsolul clădirii principale a Universității de Vest și permite monitorizarea în timp real a evenimentelor, oferind date privind activitatea seismică. Cu ajutorul seismometrului, monitorizarea seismică devine ușor de înțeles și accesat.

Prin intermediul platformei online pusă la dispoziție se pot realiza localizări, schimburi de date și colaborări naționale și internaționale în cadrul rețelei educaționale de monitorizare seismică.

Accesând platforma, pe harta Timișoarei (la meniul Station view) seismometrul UVT are denumirea 3D, iar cu 4D este notat cel de la Observatorul Seismologic Timișoara (OST). Sistemele de monitorizare ale activităților seismice de la Observatorul Seismologic Timișoara și cel de la Universitatea de Vest sunt singurele din zona de vest a țării.

seism 1

Muzeul TM

seism 2

Accesarea datelor înregistrate se realizează prin intrarea în meniul Data View, cu ID seismometru UVT: R3687.

seism 3

„Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara a funcționalizat un echipament de primă importanță în monitorizarea seismelor, în contextul în care siguranța publică este tot mai mult influențată de activitatea seismică din țară și din plan internațional regional. Prin această dotare ne aflăm mai aproape de preocupările imediate ale opiniei publice și punem la dispoziția cercetătorilor, studenților și publicului date măsurate în timp real prin acest mecanism de suport în activitățile de seismometrie, contribuție binevenită a fizicienilor Universității de Vest din Timișoara.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/