Mult așteptatul concert tradițional de Anul Nou de la Viena va avea loc și în acest an, spre încântarea publicului, un concert ce se va ține în Sala de Aur de la Musikverein şi pe care îl veți putea urmări pe TVR 1, de la ora 12:15, pe 1 ianuarie 2022.
Concertul de Anul Nou, susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena, în faimoasa Sală de Aur de la Musikverein, va avea loc anul acesta, cu public, sub bagheta celebrului dirijor Daniel Barenboim, aflat pentru a treia oară la pupitrul Filarmonicii vieneze pentru tradiționalul concert de început de an, aflându-se într-o tradițională relație de colaborare care a început în 1956, atunci când copilul minune debuta ca pianist, la vârsta de doar 14 ani.
În iunie 2020, Barenboim a dirijat primul concert al vienezilor, la revenirea din carantina provocată de pandemia Covid-19.
Dirijorul, de origine israeliano-argentiniană, a ales pentru 2022 un program eminamente vienez, cu creații semnate de Johann Strauss tatăl și fiul, dar şi compoziții de Joseph Hellmesberger Jr., Eduard Straus sau Carl Michael Ziehrer.
Pentru că în 2022 se vor împlini 50 de ani de la Convenția Patrimoniului Mondial Unesco, momentele de balet, ce vor încânta telespectatorii din întreaga lume, sunt filmate în edificii de pe Lista Patrimoniului Mondial.
În incinta celebrului Palat Schönbrunn, membrii Baletului de Stat vienez vor interpreta valsul „O mie şi una de nopţi” op.364 de Johann Strauss fiul, în coregrafia lui Martin Schläpfer, directorul de balet al Operei de Stat din Viena, pentru prima dată invitat la un concert de Anul Nou. Costumele sunt concepute de Arthur Arbesser, un tânăr, dar celebru designer vienez stabilit la Milano.
Regia întregului spectacol aparține lui Michael Beyer, care va coordona pentru a noua oară imaginea spectacolului filmat cu 17 camere și televizat în peste 90 de ţări de pe mapamond, cu un public estimat la aproximativ 50 de milioane de telespectatori.
În ciuda pandemiei, publicul meloman nu evită să cumpere bilete la concertul de Anul Nou de la Viena al căror preț pornește de la 650 de euro și pot ajunge până la 1.190 de euro.
Totuși, puțină lume știe că prima ediție a Concertului de Anul Nou de la Viena a avut loc în anul 1939 la inițiativa lui Adolf Hitler ca o idee a mașinii de propagandă a lui Joseph Goebbels la începutul celui de Al Doilea Război Mondial. De atunci concertul are loc în fiecare an în capitala muzicii, Viena, în dimineața zilei de întâi ianuarie.
Doar primul concert a avut loc pe 21 decembrie 1939 și a fost dirijat de Clemens Krauss.
Concertul este televizat în jurul lumii la o audiență estimată de aproximativ 1 miliard de telespectatori în 44 de țări. El este difuzat în direct din 1959 de către ORF -TELEVIZIUNEA DE STAT AUSTRIACĂ, și preluat de către rețeaua Eurovision. Peste ocean, în Statele Unite ale Americii concertul a fost difuzat câțiva ani de către postul PBS. Din 2006 o serie de state africane , dar si din America Latină au început să transmită spectacolul.
Pe întâi ianuarie 2021, în ciuda pandemiei de Corona, Orchestra Filarmonică din Viena a susținut Concertul de Anul Nou în Sala de Aur a Musikverein. La pupitrul filarmonicii s-a aflat dirijorul Riccardo Muti. Concertul a fost vizionat de întreaga lume şi prima. Pentru prima oară în istorie, ritualul în ritm de vals al începutului de an de la Viena a avut loc cu sala goală, ceea ce a creat o stare specială, muzica și tristețea dominând începutul de An Nou!
Autor: Anca Bica