ULUITOR! Canale de irigații și defrișări în pădure pentru plantații de cannabis! Valoarea de piaţă a drogurilor confiscate: 4 milioane de euro!

Procurorii DIICOT au revenit astăzi cu mai multe amănunte despre cele patru plantații de cannabis găsite la limita dintre județele Timiș și Caraș-Severin, în zona Berzovia.

Un cetățean german, Althamer Cristian Loredan, și-a găsit doi complici români, Ioan Bogdan Ilinca și Constantin Adrian Bîrnaz, pe care i-a instruit pentru realizarea unor plantații de cannabis într-o zonă de pășune împădurită și fără acces la drum. Potrivit procurorilor, s-a reușit documentarea „unei activități ample pe linia traficului cu droguri de risc, concretizată în dezvoltarea și întreținerea, la limita dintre județele Timiș și Caraș-Severin, a mai multor culturi de cannabis, amplasate pe 4 parcele diferite.

Pentru disimularea culturilor, inculpații au ales o zonă izolată, fără drumuri de acces auto în proximitate, scop în care s-au folosit și au adaptat condițiile georgrafice din zonă, conform propriilor necesități. Astfel, inculpații au ales o zonă cu vegetație deasă, în mijlocul căreia au defrișat o porțiune de cca 2300 mp, pe care au amenajat canale de irigații, folosindu-se de un pârâu din apropiere, de unde apa era canalizată către culturi cu ajutorul unor pompe. Inculpații făceau deplasări periodice în zona astfel amenajată, pentru diferite activități de întreținere a culturii și de stimulare a creșterii plantelor cu ajutorul unor îngrășăminte”, spun procurorii DIICOT.

CITEŞTE ŞI: NEWS ALERT. Alte patru plantații de canabis găsite în Caraș-Severin, la limita cu județul Timiș!

După ce plantele ajungeau la maturitate, aceștia culegeau inflorescențele cu conținutul cel mai bogat în THC, apoi le transportau la o casă din Blajova, judeţul Timiș, unde amenjaseră un veritabil laborator de uscare a cannabisului. În fiecare cameră a imobilului erau amplasate folii, pe întreaga suprafață a camerei, pe straturi succesive, astfel încât să permită uscarea rapidă a unor cantități mari de cannabis.

„După finalizarea acestui proces, drogurile erau ambalate și comercializate, doar en-gros, în cantități de minim 1 kg, către diferiți dealeri din țară, însă există indicii că o parte a drogurilor erau scoase și din țară, cu destinația Germania, unde liderul grupării își are domiciliul”, mai arată procurorii. Cantitatea rezultată de pe plantația astfel depistată se ridică la 2,5 tone.

„Membrii grupării comercializau drogurile cu prețul de 4000 euro/kg (aspect constatat și cu ocazia flagrantului organizat în cauză), valoarea estimată a cantității de droguri care ar fi fost destinată comercializării, după finalizarea procesului de preparare, fiind de circa 1.300.000 euro, «la prima mână». În condițiile în care o astfel de cantitate trece însă prin mai multe rânduri de dealeri intermediari, situația face ca la consumatorul final prețul să ajungă la 10 euro/50 lei per gram, aspect care face ca valoarea de piață a cantității depistate să fie estimată la cca 4 milioane euro. În prezent, cercetările au fost extinse față de alte 4 persoane implicate în activitățile infracționale ale grupării”, se mai arată în documentele procuroriilor DIICOT.

Facem precizarea că până la pronunțarea unei sentințe definitive toți cei în cauză beneficiază de prezumția de nevinovăție.