Ultrajul, între infracțiune și joaca procurorilor. Cine-l apără pe polițistul din Caransebeș, amenințat cu moartea pe Facebook?

Cuvintele aruncate pe Facebook se pot întoarce împotriva celor care cred că dreptul la liberă exprimare le permite orice. Cazul polițistului din Caransebeș, filmat de un șofer revoltat și postat pe Facebook, imagini la care au curs apoi râuri de jigniri și chiar amenințări, a ajuns pe mâna procurorilor. Unii dintre ei n-au văzut însă nimic deplasat în comportamentul internauților.

Poliția Municipiului Caransebeş s-a autosesizat după ce, în zilele de 21 și 25 iulie, pe adresa de Facebook a unui caransebeșean care postează sub numele de Alex Bur, au apărut mai multe clipuri video cu polițistul Ionuț Ghițan, aflat în timpul serviciului, care l-a oprit pentru control. Deranjante nu sunt atât postările video, cât comentariile lăsate de prietenii lui Alex Bur (pe numele real, Alexandru Burciu), care aduc nu doar jigniri de cea mai joasă speță polițistului (Arppy Karolyi: „De unde ie retardatul asta mai omule?”; Alex Bur: „Este venit din Oltenia, dar locuiește la Jupa, preotul…”; Roxana Lomonar: „Asta cred ca vrea la Pomohaci…”; Yosif Mert: „Asta e cel mai prost si idiot polițist , data viitoare sași faca mai mult spatiu la sancțiuni cînd mai vrea sa amenzi.)ci, mai grav, amenințări cu moartea (Costy Costy: „Asta futui pe masa in gura vrea sa aibe soarta lu ala de la Suceava din gara?”)! Dar și faptul că filmul a fost editat, nu a fost publicat așa cum a fost făcut, pentru ca situația să fie prezentată trunchiat pe rețelele de socializare.

CITEȘTE ȘI: Facebook îi poate trimite la închisoare! Gugulani anchetaţi penal pentru ameninţări aduse online unui poliţist! [VIDEO]

Ancheta deschisă de Poliție a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș, iar procurorul de caz a clasat dosarul, acum, în plină dezbatere publică privind înăsprirea prevederilor legale cu privire la ultrajul polițiștilor. De altfel, Inspectoratul de Poliție al Județului Caraș-Severin a organizat săptămâna trecută o amplă conferință de presă tocmai pentru a susține că este necesară o înăsprire a legii atunci când vine vorba de ultraj sau de protecția polițiștilor.

„Noi am contestat soluția dată de procurorul de caz la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeș, care este șeful ierarhic superior și care a dispus, în urma contestației noastre, infirmarea soluției date de procurorul de caz și a cerut reluarea urmăririi penale”, ne-a explicat avocatul Cosmin Bolosin, cel care îl reprezintă pe polițist în acest dosar.