Ultima zi de tratament cu „medicamentul” Laza la Spitalul Județean din Reșița? (UPDATE)

Mircea Laza ar putea fi schimbat din functia de manager al spitalului din resita
untitled design set 970x90 px

Mircea Laza ar putea fi schimbat din funcție în cursul zilei de astăzi prin sentință judecătorească, deși cifrele contabile arată că este „medicamentul” de care păgubosul spital din Reșița avea nevoie!

Înlocuirea Alinei Stancovici cu Mircea Laza în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Reșița s-a făcut la limita legii, o știe și o recunoaște până și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, acesta fiind cel care a semnat dispozițiile de revocare, respectiv de numire, în ciuda tuturor avertismentelor juriștilor. Șeful CJ își asumă orice soluție a Tribunalului Caraș-Severin, care s-ar putea pronunța chiar astăzi în dosarul în care Alina Stancovici cere suspendarea actelor administrative ce au stat la baza revocării sale din funcție. Și asta pentru că, sub managementul lui Mircea Laza, s-a convins Romeo Dunca, spitalul s-a însănătoșit în mod miraculos. Arieratele sunt aproape stinse, atmosfera e cu totul și cu totul alta, pacienții sunt tot mai mulțumiți, iar intervențiile chirurgicale manageriale au înlăturat tumora care nu lăsa spitalul să respire. Astăzi, Județeanul nu mai are nevoie de aparate, e pe picioarele sale și în scurt timp nu va mai fi dependent de ajutoare financiare, fiind capabil să se susțină singur. Cel puțin asta e radiografia prezentată de managerul Mircea Laza.

„La 1 iunie am preluat spitalul cu 19,7 milioane lei arierare. În iulie am plătit 11 milioane, plus ce am plătit noi din ce am realizat din servicii medicale. Am ajuns la 10 milioane. Acum mai avem doar 2,5 milioane lei arierate.”, a informat Laza.

De unde atâția bani într-un timp atât de scurt? „Din banii proveniți din fondurile europene. Vechea conducere ori nu a știut să facă actele, ori nu a interesat-o. De acolo am luat 11 milioane în prima tranșă, iar în a doua, 6,6 milioane! Un total de aproape 18 milioane! Iar din execuțiile lunare ale acestui spital, prin efectuare de servicii, am plătit restul. Consiliul Județean nu mi-a dat niciun ban pentru execuție, peste tot pe unde am fost mi s-au dat bani pentru gaz, curent, utilități. La Reșița nu am primit nimic.”, a explicat managerul.

Cele 11 milioane de lei provenite din fonduri europene, mai spune Mircea Laza, au fost tot timpul la îndemâna foștilor manageri ai spitalului. Nu i-au putut obține pentru că s-au cerut nu mai puțin de 59 de clarificări. Laza spune că le-a lămurit în câteva zile: „Nu știu cum nu a avut doamna arierate. A plătit cele 14 milioane venite de la Guvern, dar eu m-am trezit cu 19 în căruța mea. În total au fost 36 de milioane! Nu s-a vorbit niciodată despre suma reală pentru că nu a vrut nimeni să vorbească. Am venit eu, care nu am niciun interes, pentru a face treabă, pentru a-mi completa CV-ul, și nu ascund nimic. Eu sper să fie ultima dată când vorbim de arierate.”

publicitate ziar expresb 1000x100

Managerul interimar spune că, în același timp, a coborât achizițiile de echipamente și medicamente la strictul necesar și că a renegociat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cu destul succes! În sensul că a crescut încasările cu 1,1 milioane lei pe lună!

Cu astfel de cifre în față, Romeo Dunca se declară de-a dreptul entuziasmat, dar și îngrijorat în egală măsură. Se teme ca instanța să nu o repună pe Alina Stancovici în funcție. „Eu stau liniștit știind că spitalul e în mâini bune. Aceste sume, arierate pe fonduri europene, erau disponibile pentru a fi recuperate încă din mai sau iunie 2022. Atunci a trimis ministerul 59 de clarificări. A trebuit să treacă un an și să vină altcineva. Banii au fost, trebuiau doar luați! Mă bucură că în 3 luni am redus de 5 ori pierderile date de fișe nedecontate de Casă. Un lucru important, care era la îndemâna managerului. În 3 luni s-au adus toți banii din fonduri europene. Asta spune tot!”, a diagnosticat președintele CJ.

UPDATE, 0ra 14.20

Tribunalul Caraș-Severin nu s-a pronunțat nici la termenul de astăzi asupra cererii de suspendare a executării actelor administrative care au stat la baza revocării din funcția de manager a Alinei Stancovici. Instanța a dispus audierea reprezentanților Asociației „Împreună Reușim”, care au formulat cerere de intervenție în cauză.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/