Sunt trei săptămâni și trei zile de când Timișoara și zona metropolitană se află sub restricțiile impuse de carantină, iar de trei zile, din 28 martie, peste acestea s-au suprapus și noile reguli de deplasare impuse la nivel național pentru localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mia de locuitori. CJSU Timiș ar trebui să se reunească miercuri ca să stabilească ce se întâmplă pe mai departe. Dominic Fritz susține că menținerea carantinei în paralel cu restricțiile naționale ar crea confuzie, în timp ce Alin Nica spune direct că va vota pentru ridicarea carantinei în Timișoara și comunele periurbane.
Timișoara și localitățile limitrofe Giroc, Ghiroda, Moșnița Nouă și Dumbrăvița au intrat în carantină începând cu 8 martie, iar de atunci, restricțiile au fost prelungite succesiv. De atunci și până acum, rata de infectare a crescut la Timișoara și Ghiroda și a scăzut sensibil în Giroc și Moșnița Nouă.
Astfel, la Timișoara rata era în 8 martie 7,30 la mia de locuitori, iar în 30 martie a ajuns la 7,92. Girocul a intrat în carantină cu o rată de 10,47, iar acum este 9,33, Ghiroda a urcat de la 6,39 la 7,33, iar Moșnița Nouă a coborât de la 12,39 la 10,1. Dumbrăvița este în carantină neîntreruptă din 17 februarie. La acea dată, incidența era de 7,69 la mia de locuitori; în 8 martie era de 9,88, iar în 30 martie – 5,83.
Pe de altă parte, de duminică sunt în vigoare și restricțiile naționale de deplasare care vizează localitățile cu rată de infectare peste 4, respectiv 7,5 la mia de locuitori. În Timiș sunt 28 de localități cu incidența cuprinsă între 4 și 7,5, alte 13 fiind cu rata peste 7,5. Cea mai mare rată de infectare se înregistrează, la această dată, în localitățile Orțișoara (11,33), Moșnița Nouă (10,1) și Pădureni (10,09).
„La ședința CJSU voi vota din nou pentru ridicarea carantinei care vizează Timișoara și comunele periurbane. Sper ca măcar acum, după toate explicațiile date și semnalele de alarmă pe care le-am tras, să reușim să luăm împreună o decizie corectă și să oprim prelungirea inutilă a măsurilor restrictive ineficiente. Județul Timiș are cele mai multe persoane vaccinate din țară. Asta în condițiile în care am fost de fiecare dată printre ultimii la alocările de vaccinuri la nivel național. Nu pot să nu mă întreb de ce suntem terorizați cu masuri restrictive în loc să aplicăm împreună măsuri eficiente de a lupta cu pandemia. Așa cum am spus de fiecare dată, sunt foarte conștient și preocupat de pericolul reprezentat de pandemia Covid-19. Nicio clipă nu am propus și nu am susținut măsuri care să dăuneze oamenilor. Eu am cerut un singur lucru: ca responsabilii din administrație să își folosească creierul, nu «mușchii». Pentru unii poate e greu, dar zic că ar trebui să facă acest efort.”, a scris președintele CJ Timiș Alin Nica, vicepreședinte al CJSU Timiș, pe pagina de Facebook.
CITEȘTE ȘI: Timișoara, în carantină încă o săptămână. S-au modificat câteva restricții
De această dată, Dominic Fritz a afirmat că restricțiile carantinei suprapuse peste cele de la nivel național ar fi de natură să creeze confuzie.
„Eu am spus încă de săptămâna trecută, înainte să existe o direcție clară de la nivel național: prelungim doar pentru 7 zile pentru că mă aștept ca Guvernul României să își clarifice direcția strategică în care vrea să meargă. Aceste decizii au fost luate, iar eu personal nu văd de ce ar fi benefic să amestecăm măsura carantinării cu alte măsuri care sunt și mai stricte. Cred că asta duce la o confuzie care eu cred că nu este productivă. Cu restricțiile naționale în vigoare pentru municipii cu o rată peste 7,5 la mia de locuitori, Timișoara se încadrează și cred că aceste restricții sunt clare, unitare și nu are rost să le amestecăm în continuare cu măsura carantinării. Asta va fi poziția mea mâine (n.r, miercuri) în CJSU. Dar eu încă nu cunosc recomandarea făcută de DSP și argumentele care ar putea fi aduse pentru continuarea carantinei.”, a explicat Fritz.