După ce conducerea UCM Reșița a cerut premierului Victor Ponta să șteargă datoriile istorice de milioane de euro ale uzinei și să determine Hidroelectrica să devină acționar majoritar, vestea bombă care vine de la București, aruncă în aer ultimele speranțe ale angajaților.
Pe data de 15 iunie, oficialii de la Hidroelectrica au cerut insolvența societății cu capital majoritar de stat. Asta pe motivul unei cifre de afaceri mult prea mici, în raport cu ceea ce societatea produce. Deși vestea pare alarmantă, cei care o conduc susțin că totul se face potrivit unui plan bine stabilit. Acesta a subliniat faptul că Hidroelectrica a avut anul trecut doar un milion de euro profit, dovadă a managementului defectuos al companiei. ”Ceva nu a funcționat corect la Hidroelectrica. O societate cu active de 1 miliard de euro și o cifră de afaceri de 800 milioane de euro, dacă obține contabil, doar contabil, 1 milion de euro profit nu se poate numi companie profitabilă”, a explicat reprezentantul Hidroelectrica, Remus Vulpescu, pentru Banknews.
Compania Hidroelectrica și-a solicitat insolvența, pe data de 15 iunie 2012, iar dosarul urmează să fie judecat pe 20 iunie. Insolvența ar putea reprezenta o modalitate prin care compania ar putea opri contractele bilaterale ale societății cu „băieții deștepti” din energie.
Deși cei care conduc societatea explică faptul că insolvența nu are nicio legătură cu falimentul ulterior al acesteia, liderii sindicali sunt îngrijorați din cauza acestor etape, care ar fi prost gândite, în opinia lor.
Cum au eșuat planurile UCMR
Cei care conduc Uzina Constructoare de Mașini Reșița, în urmă cu două săptămâni, erau de părere că uzina poate fi salvată, în ciuda datoriilor de milioane de euro pe care le are la fisc.
Ajunsă în stare de insolvență, din cauza datoriilor de peste 100 de milioane de euro pe care le are, uzina reșițeană are șanse să fie salvată de la faliment. Cel puțin, asta cred cei care manageriază fostul colos industrial, la care mai lucrează în prezent puțin peste 2.000 de oameni. Astfel că, Dan Obădău a trimis deja o adresă la premierul României, iar în perioada următoare, prin edilul-șef al orașului urmează să mai trimită o scrisoare în care să le explice foarte clar guvernanților mare plan din orașul de pe Bârzava. „Soluția ar fi ștergerea datoriilor uriașe, la care a contribuit și statul, prin aplicarea de penalități, iar cea de a doua solicitare și, poate cea mai importantă, este ca Hidroelectrica trebuie să injecteze în capitalul nostru, ca acționar majoritar”, a spus Dan Obădău, directorul general al SC UCMR SA.
Șefii uzinei i-au cerut ajutorul primarului orașului Reșița, Mihai Stepanescu. Edilul-șef spune că va încerca să facă demersuri pentru oameni, mai ales că uzina este un important angajator pentru oraș. „Este o decizie strict guvernamentală, dar voi face eforturi să rezolvăm ceea ce solicită conducerea. De altfel, și săptămâna trecută l-am adus la Reșiță pe Dan Sârbu și vom continua demersurile pe această linie”, a spus primarul orașului, Mihai Stepanescu.
Fără declarații despre restructurări
Șefii uzinei reșițene refuză să facă declarații pe tema reducerilor de personal, despre care cotidianul online „Express de Banat” a scris în cursul zilei de ieri. Mai mult, cei din conducere susțin că în această perioadă UCMR are parte de profit, ceea ce îi bucură pe elvețieni. Invesitorul elvețian a fost așteptat să sosească la Reșița, în cursul zilei de ieri, pentru o vizită de câteva zile.