Ultima minciună a premierului Tudose? „Am vorbit cu mediul de afaceri, salariile vor creşte“!

Premierul Mihai Tudose a participat, ieri, la ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. De unde a ieşit cu o declaraţie halucinantă.

Temele centrale ale discuțiilor dintre Guvern, patronate și sindicate au vizat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, cu accent pe transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, şi creșterea salariului minim brut pe economie.

Primul-ministru Mihai Tudose a reiterat ideea că trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu va afecta salariile nici în mediul privat, nici în sectorul public. „Am vorbit cu mediul de afaceri, salariile vor creşte. Mediul de afaceri mi-a spus că e o oportunitate de a-şi plăti mai bine oamenii”, a declarat Tudose.

Premierul minte la fiecare cuvânt rostit în public. În primul rând, el nu putea vorbi cu „mediul de afaceri“, ci cu nişte reprezentanţi ai mediului de afaceri! În al doilea rând, dar în aceeaşi frază, Mihai Tudose susţine că salariile vor creşte, sugerând că asta i-ar fi garantat lui „mediul de afaceri“. Premierul minte din nou, aici ascunzându-se în spatele unei jumătăţi de adevăr.

Este adevărat că salariul minim va creşte, dar va creşte doar salariul minim brut, la 1900 de lei, ceea ce nu înseamnă decât garantarea actualului venit net pentru angajaţii plătiţi cu salariul minim pe economie! Deci nu vorbim despre creşterea salariului minim net, ci despre îngheţarea acestuia, sub un brut care acoperă trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajaţi!

Cât priveşte celelalte salarii, să fim realişti, nici măcar reprezentanţii mediului de afaceri nu pot oferi certitudini. Transferul contribuţiilor sociale la angajaţi ar rămâne fără efecte negative pentru toţi aceştia doar dacă angajatorii din ţară, deci nu doar cei din sectorul public sau cu capital de stat, ci şi toate firmele private, vor majora corespunzător, de la 1 ianuarie 2018, salariile brute ale angajaţilor! Or, garanţii în acest sens nu poate oferi niciun reprezentant al mediului de afaceri, darămite un prim-ministru căruia partidul şi funcţia i-au luat minţile.

Scriam în titlu că e ultima minciună a premierului Tudose, însă v-am spus doar o jumătate de adevăr. Adevăru-i că e ultima minciună a premierului pe ziua de ieri.

Sursă foto: libertatea.ro.

UPDATE, ora 17.30

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, azi, potrivit Mediafax, că „în sectorul economic angajații vor pierde, pe net, mai mult de 16%. Niciun reprezentant al patronatelor nu a declarat că nu vor scădea salariile pe net”.