Ultima decizie a CNSU: teste de salivă în unitățile de învățământ!

students wearing masks in class

În școlile și grădinițele din România vor fi utilizate teste antigen non-invazive, efectuate prin proba de salivă, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.

Elevii și preșcolarii merg la școală, indiferent de rata de infectare, respectând normele de prevenire a răspândirii COVID-19, a decis, joi seară, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Potrivit deciziei CNSU, se permite participarea zilnică, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Modalitățile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ se vor decide în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală.

De asemenea, CNSU propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive, efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Testele rapide antigen salivare pentru COVID-19, utilizate la nivelul statelor Uniunii Europene, vor fi identificate de Ministerul Sănătății, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.