Probleme au fost şi la Vermeş şi Ramna, unde pompierii au intervenit toată ziua.
Apele râului Bârzava au spart, miercuri, digul din localitatea Şoşdea – comuna Măureni, astfel că oamenii pot trece de pe o parte a drumului pe alta doar cu bărcile, însă în prezent viitura a trecut şi apele sunt în scădere. „De dimineaţă, situaţia era stabilă şi doar puţin s-a prelins apa printre saci. În decurs de jumătate de oră – 40 de minute, situaţia a luat o întorsătură foarte mare şi a venit viitura. Au venit imediat cei de la ISU Caraş-Severin, apoi şi cei de la ISU Mehedinţi, care ne-au ajutat foarte mult. În acest moment situaţia este sub control, oamenii cu probleme au fost evacuaţi din locuinţele inundate, este vorba de 15 persoane, din care două familii le avem cazate în Căminul cultural, iar restul, pe la rude. Am vorbit şi cu patronii de magazine din jur şi sunt dispuşi să îi ajute pe oameni. Dacă sunt neajunsuri, o să venim şi cu ajutor din exterior”, a declarat primarul comunei Măureni, Filimon Brian. El a mai spus că situaţia ar fi putut fi evitată, dacă după ultimele inundaţii din 2004 – 2005 digurile ar fi fost întărite, aşa cum s-a promis.
La faţa locului pompierii au acţionat cu două bărci de salvare şi au asigurat transportul oamenilor spre locurile de muncă şi al ajutoarelor pentru sinistraţi. „La Şoşdea, râul Bârzava a trecut peste dig. Acolo sunt comasate forţe ale ISU Mehedinţi, care ajută oamenii şi pompează apa, după ce au adus cu ei şi o pompă de mare putere. Deocamdată, drumul este blocat, iar oamenii sunt trecuţi de pe o parte pe alta cu bărcile. Noi sperăm că apele se vor retrage cât mai curând, pentru că atunci altfel vom putea să lucrăm şi să ajutăm oamenii. În oraşul Bocşa am înţeles că apele s-au retras destul de mult, în comparaţie cu ziua care a trecut. Mai sunt locuri unde apa trebuie pompată, fiind în vale. Tot în oraşul Bocşa au fost trei case care s-au prăbuşit în mare parte. Eu am fost marţi cu domnul primar Eugen Cismăneanţu să vedem unde le poate asigura cazare. Au fost condiţii bune la Şcoala ajutătoare din localitate, unde sunt dormitoare, duşuri. Oamenilor li s-a pus la dispoziţie şi hrană. Mulţi dintre ei, însă, s-au relocat la rude, aşa încât, din acest punct de vedere, nu sunt probleme”, a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin, Florenţa Albu.
Chiar dacă apele au depăşit digul, iar cei o mie de localnici nu pot să se deplaseze decât cu bărcile, doar şapte case de la marginea localităţii au fost afectate, oamenii fiind evacuaţi cu ajutorul pompierilor. Restul localităţii se află în afara oricărui pericol. Apele sunt în scădere, de la un ritm de descreştere de un centimetru la două ore, în prezent scad cu circa trei centimetri la o jumătate de oră, a precizat pentru Agerpres Vilhelm Szabo, reprezentantul Apelor Române Caraş-Severin. El a precizat că viitura de miercuri a fost mai mare decât cea din 2005, care a fost considerată una istorică. „Un bilanţ exact al pagubelor vom putea face doar după retragerea apei. Am solicitat tuturor primăriilor să activeze Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, astfel încât în cel mai scurt timp să-şi poată face o evaluare preliminară a situaţiei, să-şi facă procesele-verbale de constatare a pagubelor, urmând ca, în cel mai scurt timp, când se ridică avertizarea de Cod roşu, să trimitem comisiile mixte pentru o evaluare finală. Această evaluare o vom transmite la Ministerele Dezvoltării şi Muncii, iar în paralel vom pregăti şi un proiect de Hotărâre de Guvern, pentru a vedea ce sprijin putem primi pe partea de infrastructură, dar şi pentru ajutoare de urgenţă pentru oameni”, a afirmat Florenţa Albu.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157669389946820″]
Şi la Reşiţa, imediat după şedinţa de constituire a Consiliului Local, a urmat şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, condus pentru prima oară de primarul Ioan Popa. „Am fost peste tot unde au fost probleme şi de infrastructură şi la oameni”, a spus Popa, care a inventariat cele mai mari probleme la Ţerova, Câlnic şi în Muncitoresc. „Vom inventaria toate pagubele şi vom raporta către Guvern, pentru că este nevoie de alocări de fonduri pentru a acoperi pagubele”, mai spune Ioan Popa.