Greutățile financiare din Universitatea „Eftimie Murgu” se resimt doar în rândul unora dintre profesori. Salariile de milioane ale celor din conducere demonstrează că lucrurile nu sunt atât de grave.
Plata cu utilitățile a fost redusă la jumătate, din cauza lipsei de bani! Cheltuiala universității per student este una dintre cele mai mici din țară, așa cum indica rectorul Doina Frunzăverde la întâlnirea cu ministrul pentru Dialog Social. La nicio întâlnire însă nu s-a adus în discuție faptul că, în ciuda crizei financiare, salariile unora dintre profesorii universității au rămas la fel de ridicate pentru că membrii Senatului n-ar fi fost de acord cu nicio tăiere de indemnizații. Acest lucru este lesne de înțeles, în contextul în care fostul președinte al Senatului, Marian Mihăilă, are un venit de aproape 10.000 de lei/lună, mai mare chiar și decât cel al rectorului Doina Frunzăverde, care are un venit ce se apropie de 9.000 de lei pe lună.
„Rectorul dinaintea mea a avut 12.000 de lei. Sunt salarii mari la anumite grade didactice și acele salarii se pot reduce dacă profesorii sunt de acord. Am propus reducerea salariilor în urmă cu șase luni și trebuie să vă spun că s-au împotrivit, că nu se poate face așa ceva decât cu acordul angajatului”, a explicat Doina Frunzăverde.
În rândul profesorilor circulă hârtiuțe cu salariile pe care profesorii universitari le-ar fi încasat în anul de grație 2015, în plină criză financiară. Nu contestă nimeni rolul important al profesorului universitar, care, pentru munca intelectuală pe care o depune este firesc să primească un salariu consistent. Ceea ce este de neînțeles însă se raportează la faptul că indemnizațiile supuse spre dezbatere în Senat în sensul diminuării lor au picat cu brio la vot.
„Nu pot să spun cât este suma totală pentru că ele sunt incluse în salarii și apar toate acele componente care țin de vechime. Indemnizațiile de conducere sunt stabilite prin lege, nu de universitate. Știu să vă spun cât este indemnizația rectorului, 45 la sută din salariul minim al profesorului cu vechimea maximă în învățământ. 45 la sută este foarte mult. Există gradații de merit pe care le-am redus în ultimii ani, dar am avut reclamații pe această temă. Am încercat să reducem acolo unde s-a putut. Gradația de merit este 25 la sută din salariu. Există colegi, printre care și eu, care au activitate științifică relevantă și care în baza unor criterii transparente beneficiază de acel spor”, a explicat rectorul.
Ce salarii mai sunt pe la UEMR?
Pe lista profesorilor cu salarii mari se mai numără, potrivit declarațiilor de avere completate în luna mai a acestui an, și Gilbert Rainer Gillich, cu circa 8.100 de lei/lună, Gheorghe Popovici, care ocupă și funcția de prorector, cu 7.600 lei/lună sau Ioan Ruja, cu aproximativ 7.600 lei/lună. Și Dorian Nedelcu are un salariu care depășește lunar cu puțin 6.700 de lei.
La un scurt calcul, suma destinată salariilor celor cu funcții de conducere, 43 la număr, de la rector și până la secretar de facultate, se ridică la fabuloasa sumă de 2,3 milioane de lei pe tot parcursul anului 2014. Despre ce criză vorbim?
La polul opus, cei mai mulți dintre profesorii care protestează spontan s-au plâns în „Aula Magna” că deși au norme didactice la limita legii salariile lor sunt în jur de 1.700 de lei/lună.
La UEMR, de circa trei luni de zile profesorii nu și-au încasat salariile și, tocmai din acest motiv, protestează zilnic în curtea universității. Mulți dintre cei cu venituri mici se gândesc să plece din țară și să lucreze în străinătate pentru că au rate la bănci și familii de întreținut. De asemenea, au amenințat că vor da instituția în judecată pentru neplata salariilor.
[…] Plata cu utilitățile a fost redusă la jumătate, din cauza lipsei de bani! Cheltuiala universității per student este una dintre cele mai mici din țară, așa cum indica rectorul Doina Frunzăverde la întâlnirea cu ministrul pentru Dialog Social. La nicio întâlnire însă, nu s-a adus în discuție faptul că, în ciuda crizei financiare, salariile unora dintre profesorii universității au rămas la fel de ridicate pentru că membrii Senatului n-ar fi fost Sursă știre […]
[…] Greutățile financiare din Universitatea “Eftimie Murgu” se resimt doar în rândul unora dintre profesori. Salariile de milioane ale celor din conducere demonstrează că lucrurile nu sunt atât de grave. Plata cu utilitățile a fost redusă la jumătate, din cauza lipsei de bani! Cheltuiala universității per student este una dintre cele mai mici din țară, așa cum indica rectorul Doina Frunzăverde la întâlnirea cu ministrul pentru Dialog Social. La nicio întâlnire însă, nu s-a adus în discuție faptul că, în ciuda crizei financiare, salariile unora dintre profesorii universității au rămas la fel de ridicate pentru că membrii Senatului n-ar fi fost …mai multe stiri […]
Dumneavoastra stiti cat sunt salariile unui profesor universitar cu vechime in Germania/Danemarca/Suedia/Elvetia? Incep de la 5000 de euro si ajung pana la 30 000 de euro.
dar nu avem PIB-ul Germaniei, Danemarcei, etc…
si mai vedeti cat e salariul unui profesor din preuniversitar, care “modeleaza” si pregateste viitorul student……
…ar trebui completat: in jur de 1700 lei/luna salariul brut pentru ca salariul net este cu mul mai mic si acesta este, de fapt, salariul celor mai multe cadre didactice din UEMR!
Jegu, cat are jegul ?
Dumneavoastra, doamna Bejenariu, uitati sa mentionati ca salariul “fabulos” al unui asistent universitar nu depaseste 1000 de lei net
De averilor lor nu mai vorbim…