Universitatea din Reșița se pregătește să-și deschidă larg porțile pentru absolvenții claselor a XII-a. Ediția din acest an este una aniversară, în care se vor marca și 210 ani de la nașterea lui Eftimie Murgu, astfel că acțiunea se va întinde pe parcursul a zece zile.
În plus, pentru că urmează „Săptămâna altfel”, conducerea universității a planificat să lase deschise porțile instituției mai multă vreme, astfel încât și școlarii din clasele mai mici să poată vizita UEMR. Spre deosebire de anii trecuți, în premieră, în 2015, viziunea cu privire la „Ziua Porților deschise” s-a schimbat complet, astfel încât vizitatorii să plece fermecați de viața de student și să se reîntoarcă la Reșița în calitate de boboci. Estimativ, circa 350 de persoane pe zi vor vizita instituția de învățământ superior.
„Trebuie amintit că este un an special în care se aniversează 210 ani de la nașterea profesorului universitar și doctor în drept și filosofie Eftimie Murgu și de aceea acțiunea se derulează sub genericul Și noi l-am cunoscut pe Eftimie Murgu (…) Îi invităm pe toți elevii din Caraș-Severin să vină să ne viziteze în campusul universitar, să ne cunoască oamenii și să încerce să ne descopere”, a declarat rectorul Dorina Frunzăverde, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o astăzi la sediul instituției.
Pentru prima dată, evenimentul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean, pentru că universitatea reșițeană va pune autobuze la dispoziția tuturor elevilor care învață în școlile cărășene, astfel încât aceștia să poată veni în vizită.
Ateliere de lucru și prânz la cantina studențească
Activitatea va fi una extrem de intensă pe parcursul celor 10 zile, mai ales că tot ceea ce ține de prezentarea instituției de învățământ superior se va face într-un mod interactiv. Pe lângă atelierele practice, care se vor derula la fiecare facultate în parte și în care elevii vor fi implicați activ, la intrarea în universitate, în Aula Magna, vor putea accesa prelegerea despre Eftimie Murgu. Ulterior, vor lua parte la un concurs cu întrebări pe tema celor citite, iar câștigătorii vor fi răsplătiți cu premii. Și prezentarea atelierelor va fi interactivă, astfel că și vizitele în corpurile instituției învățământ se vor solda cu premii. Invitații vor fi lansate și pentru concursuri de forță și îndemânare în sala de sport, după care viitorii absolvenți ai claselor a XII-a vor putea servi o masă la Campus Cafe. „Practic, se dorește ca elevii să poată socializa între ei, să poată discuta cu angajații Universității și le vom oferi un chestionar pe care să îl completeze cu privire la impresiile care le-au rămas tipărite în minte în urma vizitei”, a spus Gheorghe Popovici, prorectorul universității reșițene. Desigur, feedbackul pe care conducerea UEMR îl așteaptă e să vadă cât mai mulți elevi pe holuri în anii care urmează.
Solicitări pentru locuri la Reșița există atât din județene limitrofe, cât și din Serbia și Republica Moldova.