UCMR, devalizată prin metoda compensării!

Motivele pentru care procurorii DNA au descins în această dimineaţă în vilele lui Chebuţiu şi Preda au fost dezvăluite, în exclusivitate, de Express de Banat, în urmă cu un an.

Primul document oficial care i-a incriminat pe foştii directori ai UCM Reşiţa de devalizarea companiei a fost întocmit de specialiştii în insolvenţă care au analizat situaţia patrimonială a companiei timp de cinci ani. Toate concluziile acestora au scos în evidenţă vinovăţia lui Chebuţiu şi Preda pentru ruinarea UCMR cu bună ştiinţă, în propriul folos.

În primul rând, cei doi foşti manageri sunt consideraţi vinovaţi că au reactivat intenţionat datoriile istorice către stat. „Considerăm că persoanele care se fac vinovate de neplata obligaţiilor fiscale şi reactivarea datoriei istorice a societăţii sunt Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, care au dispus direcţionarea fondurilor societăţii către plăţi privilegiate sau neprioritare, deşi cunoşteau efectele drastice pentru societate în caz de neplată a obligaţiilor fiscale la scadenţă”, a concluzionat VF Insolvenţa SPRL. Vânzările cu cântec ale patrimoniului UCMR, care au lăsat, practic, uzina reşiţeană îngropată în datorii şi fără nimic altceva, îi vizează tot pe foştii manageri. Vila Renk, Casa de odihnă Văliug şi debarcaderul sunt câteva dintre obiectivele importante care au fost pierdute de UCMR printr-o metodă originală: compensare. Vila Renk a fost în primul rând subevaluată şi pe ea nu s-a plătit efectiv niciun leu. „Plata acestui preţ a fost realizată prin compensare între părţi, iar valoarea preţului, respectiv modalitatea de plată au fost stabilite de cei doi manageri executivi, fără a exista aprobarea organelor decizionale competente şi, respectiv, un raport de evaluare a imobilului vândut. Compensarea s-a realizat în parte, prin cesiunea de creanţe în valoare de 1.473.725 lei, deţinute de AC Management SRL la alte societăţi din grup”, se precizează în buletinul procedurilor de insolvenţă. Vila Renk a fost pierdută de UCM Reşiţa după acelaşi scenariu. „Multe dintre vânzările de active importante ale societăţii (ex: Vila Renk) au fost semnate atât din partea vânzătorului, cât şi din partea cumpărătorului, de Adrian Preda, împuternicit de Adrian Chebuţiu sau de către Adrian Chebuţiu şi alte persoane afiliate acestuia (ex: Lăcrimioara Chebuţiu, în prezent administrator al Hydro Engineering SA) la preţuri de cele mai multe ori sub valoarea de piaţă şi uneori chiar sub valoarea contabilă, acestea profitând unor societăţi în care cei doi aveau sau au în prezent interese personale directe sau indirecte. Ca procedură generală de lucru, plata preţului se făcea prin metode originale, respectiv prin compensarea datoriilor UCMR înregistrate către societăţi din grup, datorii create artificial şi supradimensionate ca valoare, în condiţiile în care serviciile prestate de respectivele societăţi afiliate au fost nesemnificative sau nu pot fi dovedite prin acte întocmite sau plusuri de valoare înregistrate de societate. (…) Contractul a fost încheiat în data de 11.05.2010. Plata s-a făcut prin compensări în 23.04.2010. Astfel, în aceeaşi zi, SC Hydro Engineering SA emite 20 de facturi către UCMR, dintre care două cu acelaşi număr 815 şi sume diferite”, se arată în acelaşi document în care mai sunt prezentate şi alte nereguli care au generat prejudicii majore.

Informaţii false

În momentul publicării de către Express de Banat a acestor date, Chebuţiu şi Preda s-au apărat susţinându-şi nevinovăţia. „UCM Reşiţa este o companie privată al cărei organ de conducere supremă este Adunarea Generală a Acţionarilor. Toate acţiunile Domnilor Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda s-au bazat pe evaluări autorizate şi au fost rezultatul unor decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor şi ale Consiliului de Administraţie format din cinci membri – Adrian Chebuţiu, Dan Obădău, Mihai Drula (reprezentant acţionar majoritar INET), Patrick Salathe (reprezentant acţionar majoritar INET) şi Urs Wuetrich (reprezentant acţionar majoritar INET). Raportul în discuţie a fost contestat, întrucât conţine informaţii false şi incomplete, Administratorul Judiciar admiţând că acesta a «avut ca premise documentele şi informaţiile furnizate de societatea debitoare»”, au răspuns cei doi.

VF Insolvenţa a sugerat încă de atunci că Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda trebuie să răspundă penal pentru devalizarea UCMR. „Considerăm că atragerea răspunderii personale conform art. 138 se impune în cazul celor doi manageri executivi, Adrian Chebuţiu, preşedintele în funcţie al Consiliului de Administraţie în perioada analizată, şi, respectiv, Adrian Preda, directorul executiv al societăţii din aceeaşi perioadă”, se arată în raportul amintit.

 „Considerăm că persoanele care se fac vinovate de neplata obligaţiilor fiscale şi reactivarea datoriei istorice a societăţii sunt Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda. (…) În opinia noastră, neplata obligaţiilor fiscale curente în decembrie 2009, având drept consecinţă activarea datoriilor istorice în 2010, a fost principala cauză care a generat incapacitatea de plată a societăţii, culminând cu intrarea acesteia în insolvenţă în decembrie 2011”, VF Insolvenţa SPRL

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/