Tutunul dăunează grav și mediului înconjurător. Mesaj de Ziua Mondială fără tutun

cigarette gfc6e90080 1280
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Anual, peste 6 milioane de decese se înregistrează la nivel mondial din cauza consumului de țigări sau tutun, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. Pe de altă parte, 1,5 miliarde de hectare de păduri au fost tăiate în ultimii 50 de ani, iar 200.000 de hectare de teren sunt defrișate an de an pentru cultivarea tutunului. Sunt doar câteva dintre efectele tutunului și fumatului asupra mediului înconjurător.

31 mai este, din anul 1987, Ziua Mondială fără tutun. Tema din acest an este dedicată mediului înconjurător și efectelor pe care le au țigările și tutunul asupra acestuia. Acțiunea lor este și asupra surselor de apă, a aerului și asupra solului. De exemplu, tutunul este cultivat pe milioane de hectare în detrimentul culturilor agricole care ar putea hrăni câteva milioane de oameni. Pentru fabricarea a 300 de țigări este necesară tăierea unui copac, ceea ce a dus în ultima jumătate de secol la defrișări masive. Mai mult, filtrele de țigări care ajung în apă duc la afectarea ecosistemelor, infestându-le cu substanțe toxice. Fumul de tutun conține mai multe tipuri de gaze care produc efecte de seră.

Costul total al fumatului este de peste 1.400 miliarde de dolari, reprezentând echivalentul a 1,8% din produsul intern brut (PIB) anual al lumii.

„Nu doar ecosistemul este afectat de tutun, ci și cei care se ocupă de cultivarea și prelucrarea acestuia. În literatură a fost descrisă «boală tutunului verde», o formă de intoxicație cu nicotină care apare la aproximativ 1 din 4 cultivatori. Aceștia pot prezenta concentrații crescute de aluminiu și arsenic în sânge din cauza expunerii la pesticide, cu consecințe majore asupra sănătății: malformații congenitale, tumori benigne și maligne, modificări genetice, tulburări hematologice, tulburări neurologice și tulburări endocrine.”, a spus Monica Marc, medic pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie.

promovare banner maxagro

imagine facebook page 0001

În cadrul Spitalului „Victor Babeș” funcționează un cabinet de consiliere pentru renunțarea la fumat. Cei care doresc să nu mai fumeze pot primi sfaturi de la consilieri specializați, dar și recomandări de tratament.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel global, numărul fumătorilor va depăși cifra de 1,3 miliarde în 2025, iar trendul, spun specialiștii, este unul de creștere.

publicitate tmc 640
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/