Turul virtual al unei peșteri din zona Anina, înscris la Digital Twin Awards 2023 alături de proiecte similare din întreaga lume.
Baia turcească din Iași, Opera din Gratz, Cancelaria din Londra, Mănăstirea Notre Damme din Ambronay, Muzeele Războiului din Atena și Salonic sunt doar o parte dintre proiectele prezente pe platformă. Pentru Asociația Speologică „Exploratorii”, marele câștig îl reprezintă mediatizarea internațională a primei scanări realizată într-o peșteră din România.
Pe lângă „plimbarea” în interiorul peșterii, turul virtual, realizat în cadrul proiectului RuralKarst de speologii reșițeni alături de un partener din București, cuprinde și informații diverse despre formațiunile geologice din adâncuri. Asta îl transformă într-un foarte util material didactic, urmărit de elevi și profesori din întreaga țară, dar și într-un foarte convingător „argument” pentru tineri, și nu numai, de a ieși în natură.
„Primim un feedback pozitiv, toată lumea a primit turul virtual cu aprecieri. În țară, scanarea este tot mai văzută, inclusiv în universități. Luna trecută am avut o prezentare la Universitatea de Vest din Timișoara. Zilele trecute am discutat cu o doamnă profesor la o universitate din același oraș care mi-a spus că a urmărit scanarea alături de colegii săi”, a spus Bogdan Bădescu, președintele Asociației Speologice „Exploratorii”.
Partenerii din București, care se ocupă de partea tehnică, au înscris turul virtual la acest concurs internațional. Proiectul poate fi votat până duminică, 18 februarie, la ora 15:00, chiar aici.
„Pe viitor, ne dorim să dezvoltăm partea legată de tehnologie și să scanăm mai multe peșteri. Urmează să stabilim care va fi următoarea peșteră pe care o vom scana. De asemenea, vrem să continuăm activitățile începute în cadrul proiectului RuralKarst, în special cele cu elevii din județ”, a mai spus Bădescu.
RuralKarst se încheie la finalul acestei luni. Vor urma însă alte proiecte aflate în prezent în lucru.
„Subteranele Reșiței” este unul dintre ele, posibil cu sprijinul financiar oferit de Fundația Comunitară „Banatul Montan” prin proiectul „Alergând la pădure”. Odată cu venirea primăveri, speologii reșițeni vor face o evaluare a zonelor din Reșița cu potențiale galerii de mină. Apoi va începe explorarea efectivă a acestora.
Foto: Parcul Național Semenic – Cheile Carașului