Băile Neptun, cea mai importantă clădire de patrimoniu din stațiunea Băile Herculane, nu poate fi vizitată în totalitate din cauza stării avansate de degradare. Prin urmare, inițiatorii proiectului Herculane Project, care încearcă să salveze acest imobil, atrag atenția turiștilor să nu mai spargă lacătele pentru a intra, din cauza pericolelor la care se expun.
Inițiatorii proiectului Herculane Project, un grup de tineri arhitecți din Timișoara, au atras atenția, printr-un mesaj postat pe Facebook, asupra riscurilor la care se expun persoanele care intră cu forța pentru a vizita Băile Neptun.
„Noi venim săptămânal la Băi. Facem verificări, organizăm viitoarele proiecte sau mai facem mici intervenții de întreținere a monumentului. Ne întristează să vedem în fiecare săptămână încă o intrare forțată, lacăte rupte sau chiar porți de acces sparte. Considerăm că astfel de acțiuni sunt o lipsă de respect nu doar față de monument și față de cei implicați în proiect, ci și față de voi, toți care continuați să ne sprijiniți. Nu în ultimul rând, reparațiile constante determinate de astfel de acțiuni reprezintă costuri în plus într-un proiect unde fiecare donație contează. Intervenția de urgență nu este gata, din lipsă de fonduri, iar acest lucru semnifică faptul că Baia Neptun încă este un pericol public. Trei sectoare ale clădirii au degradări structurale majore, iar accesul în clădire fără echipament de protecție și fără ghidaj reprezintă un pericol pentru cei care o fac.”, au informat voluntarii din proiectul Herculane Project.
De asemenea, aceștia au transmis că, atunci când au fost contactați, au prezentat mereu doar zonele sigure ale clădirii din Băile Herculane celor care au dorit să-i treacă pragul. În aceste condiții, turiștii sunt sfătuiți să nu mai încerce să intre în clădire prin spargerea ușilor sau a elementelor de închidere, ci să ia legătura cu cei de la Herculane Project.
„La finalul lucrărilor, ne propunem ca monumentul să fie monitorizat video pentru a ne asigura de o supraveghere constantă, conform legislației în vigoare.”, au transmis cei de la Herculane Project.
Asociația Locus, înființată de tineri arhitecți din Timișoara, este inițiatoarea Herculane Project. ONG-ul și-a propus să salveze Băile Neptun, cea mai importantă clădire de patrimoniu din stațiunea Băile Herculane. Pentru a finaliza lucrările de punere în siguranță a imobilului, reprezentanții ONG-ului mai au nevoie de 24.000 de euro.