Turismul local, promovat prin tradiții

Primăria Sasca Montană a găsit un mod inedit de promovare a turismului pe plan local. Pe lângă sporturile extreme vizate de asociațiile de profil, administrația locală s-a pus pe organizarea de acțiuni prin care aduc în prim-plan tradițiile specifice zonei.

Într-o eră în care se pune accentul pe tehnologie, iar accesul de informare este nelimitat, tradițiile locale sunt tot mai puțin promovate. Prin urmare, la Sasca Montană, primăria a luat inițiativa organizării unui festival, care în timp se dorește a avea o mare priză la public. Acțiunea a vizat mobilizarea elevilor din mai multe școli cărășene. Nelipsiţi au fost cei din Forotic, Cărbunari, Vrani, Berzasca, Sichevița, Dalboșeț, Naidăș, Grădinari, Ciclova Română și Potoc.

„Scopul evenimentului a fost păstrarea şi promovarea obiceiurilor şi datinilor locale, având în vedere multitudinea de preocupări din zilele noastre, informatizarea accentuată a tuturor laturilor educaţiei,  fiind necesar să ne aplecăm cu dragoste si responsabilitate spre tradiţiile şi obiceiurile folclorice ale zonei în care vieţuim şi să facem cunoscute copiilor aceste valori inestimabile”, a declarat Ion Poplicean, edilul-șef al comunei Sasca Montană.

Pe lângă prezentarea obiceiurilor, evenimentul a cuprins și o sesiune de referate și comunicări, dar și o expoziție de desene cu tematică. Prin urmare, jocurile bănăţene, poeziile în grai și şezătoarea autentică au fost în centrul atenției un weekend întreg.

Acțiunea a fost organizată de Şcoala Gimnazială „Mihai Novac” din Sasca Montană, cu sprijinul primăriei din comună, dar și al profesorilor și elevilor implicaţi.