Pe Muntele Mic s-au investit în ultimii ani sume importante şi sunt destui oameni de afaceri care se arată dispuşi în continuare să cheltuiască pentru dezvoltarea şi modernizarea pârtiilor, telescaunelor, schilifturilor sau a unităţilor de cazare. Aceştia se confruntă însă cu o mult prea multe obstacole şi investiţiile sunt îngreunate, iar unele chiar anulate.
Condiţiile s-au schimbat semnificativ faţă de alţi ani pe Muntele Mic, dar gradul de ocupare nu depăşeşte în medie 30 la sută, ceea ce înseamnă foarte puţin, mai ales în condiţiile în care turiştii nu vin decât atunci când zăpada este suficientă pentru schiat, iar vara nu-i atrage prea tare. Operatorii de turism spun că iarna aceasta este chiar un an bun dacă se raportează la ceea ce a fost în trecut, dar cei mai mulţi dintre ei abia dacă reuşesc să-şi plătească salariile, impozitele şi creditele bancare.
Muntele Mic s-a schimbat
Nelu Gherga este cel mai vechi investitor privat de pe Muntele Mic şi ştie cel mai bine de ce numărul turiştilor este atât de redus. “Avem multă zăpadă anul acesta, 20 km de pârtii, cel puţin trei pârtii noi şi un teleschi nou. Eu aş fi bucuros să vină cât mai mulţi turişti ca să vadă că Muntele Mic s-a schimbat foarte mult. Se poate schia şi de la Cruce în jos, avem pârtia nouă de la Borlova, sunt amenajate chioşcuri cu mese, se poate servi vin fiert. Repet, acum e chiar frumos”, spune proprietarul Cabanei Cerbul.
Oferte speciale
Gherga spune că pe Muntele Mic se practică turismul de weekend şi tocmai de aici vine şi gradul de ocupare de doar 30 la sută. “Din două zile pe săptămână nu prea poţi să de dezvolţi. Problema foarte mare pe care o avem este că în timpul săptămânii nu sunt turişti. Am făcut tot felul de oferte, de exemplu, o sută de euro pentru cinci zile de cazare, schi-pass, telescaun şi mic dejun”, spune acesta.
Drumul, un mare obstacol
Foarte mulţi iubitori ai sporturilor extreme ocolesc în continuare Muntele Mic din cauza accesului greoi. Se ştie că drumul de la Telescaun până sus, la pensiuni, este închis iarna. Astfel că, singurele variante ar fi snowmobilele sau un drum de 40 de minute cu telescaunul, ceea ce, pentru copii şi femei, în special, nu e tot timpul chiar cea mai plăcută plimbare. “Probabil că unul dintre cele mai mari inconveniente e transportul. Drumul până la telescaun e foarte bun, dar de acolo nu se mai poate înainta cu maşina. Nici eu nu prea am fost de acord să urce oricine cu orice fel de maşină, dar când ai un drum cât de cât amenajat şi o maşină corespunzătoare, atunci e în regulă. 70-80 la sută dintre turişti mă întreabă cum urcă, au bagaje, copii şi cu telescaunul nu pot urca, mai ales că depinde de vreme. El este renovat, funcţionează foarte bine, dar e în regulă la nivel de telescaun, nu e telegondolă. Sunt promisiuni că s-ar pune şi aceasta. Atunci cred că ar creşte gradul de ocupare cu 50 la sută”, susţine Nelu Gherga.
Statul trimite turiştii în Austria
Pe Muntele Mic ar urma să se monteze o telegondolă pentru ca aceesul să se facă în condiţii mult mai bune, dar deocamdată totul se află în fază de proiect. “Sunt şanse de dezvoltare, dar atâta vreme cât nu ne ajută şi statul, e greu. Tot ce s-a făcut pe Muntele Mic, s-a făcut privat. Până la nivelul acesta mai merge, dar ca să faci pârtii elegante, dotate, e foarte greu. Nu are nimeni atâţia bani şi mai sunt şi piedicile care ni se pun. În loc să ne scutească de impozite dacă investim în ceva, ei ne iau taxe de mii de euro. Să pui o pancardă pe care scrie arie protejată e simplu. Eu am fost primul care am băgat bani în muntele acesta, investesc de atâţia ani, mă împrumut la bănci să fac să fie frumos şi vine, spre exemplu, Natura 2000 şi spune că nu am voie să fac aia, să fac ailaltă. Am vrut să fac teren de sport, parcare, dar mă încurcă cei de la Natura 2000. Aş fi investit undeva la o sută de mii de euro pentru fiecare, dar mă lasă? Cu motocicliştii nu au nici o treabă că strică iarba şi păşunea”, mai spune investitorul de pe Muntele Mic.
“E greu să convingi turiştii din România să vină la ei în ţară. Preferă să aleagă Austria, dar acolo investiţiile sunt şi ale statului. La noi, cu părere de rău să o spun, autorităţile numai ne încurcă”, Nelu Gherga, administratorul Cabanei Cerbul