Turism de business pe Aeroportul Timișoara! 60% din cifra de afaceri a județului aparține membrilor Camerei de Comerț!

Strategia Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a funcționat perfect și în 2018, astfel că cifrele contabilicești vor plasa, cel mai probabil, pentru al doilea an la rând, județul Timiș pe locul doi pe harta economică a României.

Directorul executiv al CCIAT, Florica Chiriță, a vorbit pentru expressdebanat.ro despre un 2018 cu multe realizări, din toate punctele de vedere: „Despre partea financiară pot să spun că am ieșit foarte bine, dat totodată cred că am numărat cele mai multe acțiuni pe care le-am avut în ultimii trei ani. Mă refer la seminarii, parteneriate de afaceri, misiuni economice, vizite ale oficialilor, ale ambasadorilor acreditați în România. Excelent s-a mișcat și departamentul de proiecte. A fost un an plin, an cu premiere multe și un an în care, spre deosebire de ultimii doi, am fost însoțiți de reprezentanți ai Guvernului în delegațiile în care am fost noi plecați cu firmele peste hotare în misiunile economice. Este important pentru noi deoarece au dat o importanță mai mare delegației”.

Implicarea activă a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, facilitarea unor întâlniri între oamenii de afaceri din județ cu omologii lor din țară și din afara României, dar mai ales deschiderea drumurilor spre piețe și parteneriate noi de pe tot globul au consecințe dintre cele mai fericite. „Timișul este motorul numărul doi al economiei după București. Sigur că și Camera de Comerț are un rol important aici, pentru că suntem entitatea care face legătura inclusiv între comunitatea de afaceri și administrația locală. Dar cifrele spun totul. În 2017, producția industrială a crescut cu 7,4%, exporturi am avut în valoare de 3,5 miliarde de euro, suntem poate singurul județ care avem sold pozitiv, exporturile au fost mai mari decât importurile, suntem pe locul 2 în țară, după capitală. La fel la capitolul investiții străine, avem 7.877 de firme cu investiție străină și am depășit Argeșul care exportă Dacia. Am reușit, spun eu, și datorită faptului că o prioritate a Camerei de Comerț a fost promovarea de produse autohtone pe piețele internaționale. De câțiva ani ne preocupă lucrul acesta. Încercăm să ducem produsele noastre în toate colțurile lumii, chiar dacă nu suntem noi prezenți acolo. Spun asta pentru că, recent, o delegație din Hong Kong a plecat de la Timișoara cu produsele noastre, cu apa Aura și cu vinul Aramic! Chiar dacă nu mergem noi în anumite țări, produsele noastre ajung acolo unde trebuie”, a subliniat președintele executiv al CCIAT.

Timișul ocupă același loc doi și la capitolele construcții rezidențiale și construcții de birouri sau PIB, iar cea mai mare suprafață agricolă a țării aduce presupune și ea o cifră de afaceri importantă. Cele 28 de sucursale bancare spun și ele multe depre dezvoltarea economică a județului. Camera de Comerț a jucat un rol important și în ceea ce înseamnă astăzi Aeroportul „Traian Vuia”. „Pleacă din Timișoara curse directe către 22 de destinații. Ne-am zbătut foarte mult pentru lucrul ăsta, să existe curse directe între Timișoara și diferite destinații, unde din statistici am observat că acolo se îndreaptă mediul de afaceri. Este importantă și zona turistică, dar deocamdată avem turismul de business, nu avem un alt turism. Îmi pare rău să o spun, dar turismul balnear nu îl exploatăm deloc, avem Buziaș și Călacea, unde ar putea să se facă lucruri mari, dar deocamdată nu avem investitori. Vor veni, probabil că vor veni. De aceea am insistat pe cursele directe interesante pentru partea asta de bussines. Au fost aprobate destule și este un plus, ne ajută foarte mult, îi ajută pe oamenii de afaceri. Și trebuie spus că 60% din cifra de afaceri a județului aparține membrilor Camerei de Comerț!”, a mai declarat Florica Chiriță.

Pentru 2019 au fost deja stabilite mai multe obiective. Numărul membrilor CCIAT se vrea a fi mult mai mare, în prezent fiind peste 600 de firme, iar cifrele contabilicești să păstreze Timișul pe loc fruntaș, imediat după București. De asemenea, se dorește o prezență cât mai vizibilă pe piețele externe. „Îmi doresc ca produsele firmelor românești să fie mai prezente și mai multe nu numai în Europa. Şi nu în ultimul rând îmi doresc ca toți oamenii de afaceri să rămână sănătoşi pentru că, nu trebuie să uităm niciodată, un om de afaceri are o responsabilitate mult mai mare decât orice bugetar. Le doresc multă sănătate și, de asemenea, aș dori ca vecinii noștri să fie mai apropiați de noi, vecinii noștri din țară!”, a mai spus președintele executiv al CCIAT la momentul bilanțului.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/