A fost nevoie de schimbarea președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale și de o sentință judecătorească definitivă pentru ca la malul Dunării să se pregătească reluarea exploatării unui zăcământ despre care se spune că ar fi uriaș!
Ordinul președintelui ANRM prin care se transferă de la Moldomin SA către Cuprumold Mining SA drepturile dobândite și obligațiile asumate, inclusiv obligațiile istorice de mediu și restanțele rezultate din neplata taxelor și redevențelor miniere, a fost publicat ieri în Monitorul Oficial, astfel că el deja produce efecte. Cuprumold Mining e societatea deschisă în România de turcii de la Eti Bakir, una dintre cele mai mari companii de profil din Europa. Aceasta a achiziționat activele și pasivele falimentarei Moldomin, odată cu acestea și licența de exploatarea a minereului de cupru nr.2781/2001. ANRM a refuzat transferul licenței respective, numai că turcii au câștigat în instanță acest drept. Ordinul președintelui agenției a venit practic obligatoriu. Licența respectivă e valabilă însă numai 20 de ani, adică până anul acesta, la 1 mai, dată de la care poate fi reînnoită. Oricum, exploatarea va începe cel mai devreme într-un an de acum încolo. Și asta pentru că din Moldomin n-a mai rămas mare lucru. Trebuie construit aproape totul de la zero, trebuie pregătită cariera și aduse echipamentele necesare.
„E foarte bine că s-a primit această licență prin transfer, ei pregătesc documentația foarte repede ca să o prelungească pe o perioadă de cinci ani. Dacă nu se realiza transferul, ar fi depus documentație pentru obținerea unei licențe noi pe 20 de ani. La ultima discuție pe care am avut-o aici, în primărie, după Anul Nou, mi-au spus că în orice situație, și dacă primesc licența prin transfer, și dacă trebuie să obțină o licență nouă, ei vor face minerit la Moldova Nouă. Obținerea licenței ar fi însemnat însă o întârziere și mai mare. Nu ar fi început să investească foarte devreme, nu investeau până nu o aveau o mână. S-a scurtat astfel foarte mult termenul de a se apuca de lucru. Se vor ocupa mai întâi de organizare, de investiții în infrastructură, dar e un lucru foarte bun. Am câștigat o luptă, mergem mai departe să câștigăm războiul. Sunt convins că-l vom câștiga până la urmă!”, a declarat pentru expressdebanat.ro primarul Ion Chisăliță.