Elevii Liceului Teoretic Special Iris din Timișoara, însoțiți de părinți, profesori și voluntari sunt invitați să ia parte la un tur al Cartierului Fabric pentru nevăzători. Participanților li se va pune la dispoziție, în premieră, o broșură tactilă cu hărți, schițe ale obiectivelor de pe traseu și detalii legate de flora urbană la care se va face referire în timpul turului.
Broșura tactilă a Cartierului Fabric a fost concepută, în parteneriat, de Departamentul de Geografie al UVT, Asociația Cetățean de Traian și inițiativa timișOara Prin alȚI oChi și a fost testată și optimizată împreună cu membrii Asociației Ceva de Spus.
Primul tur pentru nevăzători va fi unul pilot și este programat pentru 2 iunie, cu plecare din Parcul Regina Maria, de la ora 18. La acesta sunt invitați elevii Liceului Teoretic Special Iris, însoțiți de profesori, părinți și voluntari. Turul este găzduit de Breasla Ghizilor și va dura aproximativ două ore.
„Îi spunem tur ghidat, dar, de fapt, este o poveste care va împleti trecutul cu prezentul și natura cu arhitectura, pe măsură ce le va dezvălui participanților istoria cartierului, evoluția acestuia de la sat periurban la centru negustoresc împânzit de canalele râului Bega, le va prezenta categoriile sociale diverse care l-au locuit de-a lungul timpului, cu amprenta pe care au lăsat-o în peisajul urban bogat din zilele noastre. Și, cel mai important lucru, le va oferi o nouă perspectivă – una tactilă, palpabilă, care să-i ajute să cunoască acest cartier într-un mod mai accesibil. La finalul turului, broșurile vor rămâne în posesia elevilor cu deficiențe de vedere, astfel încât aceștia să poată reveni oricând în Fabric, simțindu-se, sperăm, puțin mai incluși, mai în siguranță și mai ca acasă.”, a declarat Alina Satmari, lector la Departamentul de Geografie din cadrul UVT.
Turul Fabric pentru nevăzători a fost inclus în proiectul Fabricultura, un program de educație prin cultură și de activare comunitară a cartierului.