Inspectorii de muncă constată pe zi ce trece că aceștia fentează legea. Asta, ca să scape de impozitele pe care firma le-ar avea de plătit la stat, dacă oamenii ar munci legal. Controalele lor se soldează cu amenzi usturătoare, care ar putea băga chiar și în faliment societățile sancționate.
Inspectorii de muncă desfășoară o actiune prin are încearcă să identifice și să combată cazurile de muncă la negru. În același timp, verifică dacă angajații lucrează în condiții legale, astfel încât viața să nu le fie pusă în pericol. Societățile vizate sunt restaurantele si unitățile de alimentatie publica.
„În această campanie s-a verificat dacă angajaţii lucrează fără contracte de muncă şi, de asemenea, dacă se respectă normele de securitate şi sănătate în acest domeniu. Vreau să vă informez că la ora actuală mai avem încă trei campanii care se desfăşoară, unele pe o perioadă mai scurtă, altele pe o perioadă mai lungă de timp. Avem una pe transporturi, care se finalizează la sfârşitul lunii iulie. Mai avem înca o campanie în derulare care se referă tot la depistarea muncii la negru sau munca nedeclarată, așa cum se numeşte în termeni profesionali și care se va încheia pe data de 31 noiembrie. A treia campanie are loc săptămânal și este denumită O zi pe săptămână”, a spusastăzi, Ioan Jura, inspectorul şef al ITM Caraș-Severin.
Inspectorii ITM dau startul controalelor la orele serii, pentru că sansele sa îi găsească pe angajatorii care fură sunt mai mari. Au făcut 31 de controale si au sanctionat toti angajatorii pe care i-au verificat. Bilanțul lor este de 2 amenzi in localitatea Oravita, care se ridica la suma de 20.000 de lei, dar si 93 de sanctiuni contraventionale. In ce priveste deficientele constatate, numarul lor se ridica la 175.
Cele mai multe nereguli le-au avut patronii firmelor de constructii, panificatie, dar si cei ai firmelor de paza si protectie.